Comisia Europeană a publicat recomandările specifice de țară pentru România
Numărul 9, 24-30 mai 2016 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a publicat, săptămâna trecută, pachetul referitor la Semestrul European 2016, care include propunerile de recomandări specifice de țară adresate statelor membre UE, inclusiv României. Astfel, CE a adresat țării noastre, în acest an, un set de patru recomandări. Acestea se bazează pe Raportul de țară publicat de Comisia Europeană în februarie 2016 și pe răspunsul oferit de România în aprilie 2016 prin intermediul Programului Național de Reformă și al Programului de Convergență.
Comisia Europeană confirmă, în textul de prezentare a recomandărilor, o serie de progrese realizate de țara noastră, precum îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, a condițiilor de pe piața muncii, propunerea unui plan integrat antisărăcie, susținerea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate, facilitarea accesului la sistemul de sănătate pentru pensionarii cu venituri mici și persoanele din comunitățile izolate, creșterea transparenței și a eficienței administrației publice, adoptarea legii privind guvernanța corporativă.
Recomandările specifice făcute României de CE vizează politica fiscal-bugetară, stabilitatea financiară, politica socială, cu accent pe ocuparea forței de muncă, educația, sănătatea, administrația publică și infrastructura. Acestea ar urma să fie orientate către domeniile în care se impune în continuare luarea de măsuri destinate asigurării stabilității fiscal-bugetare, creșterii competitivității economice, a atractivității pentru investiții sau ocupării forței de muncă. Este de remarcat că toate aceste teme cu adevărat importante nu fac obiectul actualei campanii electorale, deși ele sunt vitale pentru majoritatea cetățenilor țării.
Executivul de la București precizează că prioritățile Guvernului României converg cu recomandările propuse de Comisia Europeană. Programul Național de Reformă și Programul de Convergență prezentate de România cuprind măsuri de răspuns la aceste provocări, aliniate cu programul de guvernare și prioritățile strategice asumate la nivel guvernamental. Guvernul României va participa la reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene destinate finalizării și adoptării, de către Consiliul UE, a recomandărilor specifice de țară. În cea de-a doua jumătate a anului, în procesul național de punere în aplicare a recomandărilor, monitorizarea implementării va fi realizată pe baza unui plan de acțiune și a unor rapoarte periodice de progres.
Reamintim că prezentarea de către Comisia Europeană, în fiecare an, de propuneri de recomandări specifice de țară face parte din procesul Semestrului European, un instrument de coordonare a politicilor economice și a reformelor structurale în UE. Acesta are scopul de a orienta acțiunea statelor membre în sensul implementării anumitor reforme la nivel național în următoarele 12-18 luni și de a sprijini atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Recomandările Comisiei Europene pentru fiecare stat membru vor fi discutate la nivel ministerial în luna iunie în Consiliul UE, vor fi andosate politic la reuniunea Consiliului European din iunie 2016 și apoi adoptate formal în luna iulie 2016. (Al.R.)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”