Comisia Europeană: Previziunile economice de iarnă
Numărul 5, 14-20 februarie 2017 » Direct de la sursă
România: creștere robustă, susținută de relaxarea fiscală. Se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre ale UE să crească pe întreaga perioadă de previzionare (2016, 2017 și 2018)
Potrivit celor mai recente previziuni economice, publicate de Comisia Europeană (CE) luni, 13 februarie, în România, creșterea PIB-ului real este printre cele mai rapide din Uniunea Europeană și se estimează că va rămâne astfel în orizontul de prognoză, fiind susținută de relaxarea fiscală și de creșterile salariale. Șomajul a scăzut semnificativ în 2016, iar previziunile arată că va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare. Inflația s-a situat în zonă negativă în 2016, dar se estimează că va crește pe măsură ce PIB-ul real îl depășește pe cel potențial, iar impactul reducerilor de taxe se va diminua. Deficitul bugetar este prognozat să se majoreze, ca urmare a reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor publice.
„Economia europeană și-a dovedit rezistența în fața numeroaselor șocuri cu care s-a confruntat pe parcursul anului trecut. Creșterea economică se menține, iar nivelul șomajului și al deficitelor este în scădere. Totuși, cu un grad de nesiguranță atât de ridicat, este mai important ca oricând să utilizăm toate instrumentele de politică pentru a sprijini creșterea economică. Mai presus de orice, trebuie să ne asigurăm că beneficiile creșterii sunt resimțite peste tot în zona euro și de către toate segmentele societății”, a declarat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Pe ansamblul Uniunii, redresarea economică va continua anul acesta și anul viitor: pentru prima dată în aproape un deceniu se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre ale UE să crească pe întregul orizont de prognoză (2016, 2017 și 2018). Aceste perspective rămân totuși umbrite de un nivel de incertitudine mai ridicat decât de obicei.
În zona euro, PIB-ul real este în creștere de 15 trimestre consecutive, ocuparea forței de muncă progresează într-un ritm încurajator, iar șomajul continuă să scadă, deși rămâne peste nivelurile din perioada anterioară crizei. Consumul privat este în continuare motorul redresării. Creșterea investițiilor continuă, dar la un nivel modest. Se așteaptă ca în zona euro PIB-ul să înregistreze o creștere de 1,6% în 2017 și de 1,8% în 2018. Aceste cifre sunt ușor revizuite în sens crescător în raport cu previziunile din toamnă (2017: 1,5%, 2018: 1,7%) datorită performanțelor peste așteptări înregistrate în a doua jumătate a anului 2016 și la începutul destul de robust al anului 2017.
În ceea ce privește PIB-ul total al UE, valorile au o traiectorie similară, creșterea fiind estimată la 1,8% anul acesta și anul viitor (previziunile de toamnă: 2017 – 1,6%, 2018 – 1,8%).
Riscurile care planează asupra acestor previziuni sunt extrem de ridicate și, deși se pot înregistra evoluții atât pozitive, cât și negative, balanța, per total, prezintă o tendință descrescătoare.
(Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate