
Companiile pierd 850 de miliarde de dolari pe an din cauza alimentației necorespunzătoare a angajaților
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Roza vânturilor
Alimentația necorespunzătoare din țările în curs de dezvoltare costă anual companiile până la 850 de miliarde de dolari sub forma pierderilor de productivitate, ceea ce sugerează nevoia companiilor de a se implica mai mult în rezolvarea acestei probleme care este agravată de pandemia de coronavirus, informează Bloomberg, citată de Agerpres. Aceste concluzii figurează într-un studiu realizat de Chatham House și Vivid Economics, primul care a analizat impactul subnutriției și obezității asupra afacerilor în țările cu venituri mici și medii. Ambele afecțiuni împiedică angajații să lucreze la potențialul maxim și conduc la probleme de sănătate, ceea ce înseamnă mai multe zile de concediu medical.
Companiile multinaționale trebuie să facă mai mult pentru a combate subnutriția, susține Chatham House. „Companiile pot juca un rol important. Pe lângă pierderile de productivitate, există un risc important de prejudiciere a reputației pentru companiile care au operațiuni semnificative în țările cu venituri mici și medii și care nu fac nimic în domeniul alimentației necorespunzătoare”, susține Laura Wellesley, cercetător la Chatham House.
Obezitatea este în creștere în țările sărace, care se confruntă deja cu rate mari de subnutriție. Pandemia de coronavirus a scos și mai mult în evidență importanța alimentației, studiile arătând că persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse la decese din cauza Covid-19.
„Ne putem aștepta ca pandemia să agraveze costurile pentru că insecuritatea economică este strâns legată de insecuritatea alimentației”, a spus Laura Wellesley.
Studiul Chatham House a analizat impactul alimentației necorespunzătoare asupra a 13 sectoare de activitate, începând de la minerit și agricultură și până la construcții și vânzări cu amănuntul, din 19 țări. Apoi a extrapolat descoperirile la pierderile anuale de productivitate din cauza subnutriției și obezității asupra tuturor statelor în curs de dezvoltare.
Cele mai mari pierderi de productivitate din cauza subnutriției au fost înregistrate în agricultură, minerit și construcții, iar Etiopia și India au cele mai mari probleme. În cazul obezității, cel mai mare impact a fost resimțit în sectoarele minerit, educație și sănătate.
Pierderile directe de productivitate sunt estimate undeva între 130 și 850 miliarde de dolari. Acest interval reflectă mai multe variabile și felul în care modelul utilizat de Vivid Economics extrapolează descoperirile înregistrate în cele 19 țări. Cu toate acestea, analiștii avertizează că impactul alimentației necorespunzătoare ar putea fi chiar mai mare. Modelul utilizat nu include costurile asociate cu dezvoltarea de tulburări cognitive și rezultate academice reduse ca urmare a subnutriției în copilărie și nici nu reflectă costurile indirecte precum concediile medicale plătite pentru afecțiunile care au legătură cu subnutriția.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite