Contabilitatea viitorului: inovare, tehnologie și sustenabilitate în era digitală. Interviu cu Sarah Ghosh, președintele celui mai mare organism profesional pentru profesioniștii contabili

Contabilitatea viitorului: inovare, tehnologie și sustenabilitate în era digitală. Interviu cu Sarah Ghosh, președintele celui mai mare organism profesional pentru profesioniștii contabili

Numărul 2, 17-23 ian. 2024  »  Opinii

Într-o lume tot mai digitalizată, adaptarea la cerințele prezentului și viitorului nu este doar o tendință, ci o necesitate în multe profesii, inclusiv în contabilitate. Am abordat acest subiect, precum și dinamica, inovarea în practicile contabile și modul în care profesioniștii din domeniu trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți și eficienți într-un interviu cu Sarah Ghosh, FCMA, CGMA, CIMA President and Co-Chair of the Association of International Certified Professional Accountants, reprezentând AICPA & CIMA.

CECCAR Business Magazine (CBM): Transformarea digitală remodelează profesia contabilă. Care este cheia inovării în practicile contabile și ce ar trebui să facă profesioniștii contabili pentru a fi pregătiți pentru viitor?

Sarah Ghosh (SG): Sunt foarte încântată că ați început cu această întrebare, deoarece este cea mai importantă problemă cu care se confruntă profesia. De asemenea, se leagă frumos de motivul pentru care AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) & CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) doresc să colaboreze îndeaproape cu CECCAR pentru a sprijini profesia în România. 

Tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, automatizarea proceselor robotizate și învățarea automată, cresc eficiența profesiei, permițându-ne să generăm mai multă valoare și să avem mai multe locuri de muncă cu scop clar. Știu asta din experiență. Experiența mea este în informatică și am lucrat la proiecte IT cu clienți importanți cotați la bursă, dezvoltând sisteme operaționale și financiare în industria auto și bancară. Vă pot spune cu încredere că suntem în pragul unei revoluții digitale care ne va schimba rolurile și profesia dincolo de recunoaștere.  

Pe măsură ce structura profesiei noastre evoluează, apar atât noi oportunități, cât și amenințări. Dacă profităm de oportunitatea de a ne adapta și de a ne perfecționa, ne putem dedica timpul activităților care stimulează performanța, oferă valoare și aduc noi perspective strategice în procesul decizional de top. Inovația continuă este ceea ce asigură nu numai reziliența pe termen lung a profesiei, ci și organizațiile pe care le deservim. 

Cu toate acestea, cealaltă față a acestor oportunități este că aceia dintre noi care nu se adaptează la transformarea digitală riscă să fie lăsați în urmă. Pentru a reuși în continuare, noi, ca profesioniști contabili, trebuie să ne desprindem de ceea ce știam înainte și să îmbrățișăm tehnologia în avantajul nostru. De asemenea, trebuie să avem o mentalitate orientată spre învățare continuă, să uităm ce am învățat și învățăm ce este nou.  Și profesia trebuie să muncească și mai mult pentru a dezvolta talente de top și pentru a ne dota cu un spirit inovator și de învățare pe tot parcursul vieții și pentru a stimula utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți munca pe care o facem.  

În timp ce acest lucru poate părea copleșitor pentru unii, sunt foarte încântată de oportunitățile de care profesia poate profita pentru a cuceri viitorul.

CBM: Ce strategii specifice implementează AICPA & CIMA pentru a se asigura că membrii săi sunt competenți în instrumente și tehnologii digitale avansate, cum ar fi AI, blockchain și analiza datelor?

SG: La AICPA & CIMA căutăm întotdeauna să ne extindem portofoliul de instrumente și resurse și să ne gândim la leadership pentru a ajuta profesioniștii din domeniul contabilității și finanțelor să profite la maximum de această revoluție digitală.  

Tocmai am finalizat și lansat primele constatări ale programului nostru de cercetare privind viitorul finanțelor 2.0, inclusiv o lucrare privind călătoria digitală a finanțelor, care explorează starea viitoare a profesiei în domeniul finanțelor și ecosistemul său mai larg, definind abilitățile esențiale, competențele și cunoștințele. Aceste constatări susțin dezvoltarea calificărilor noastre, a resurselor de învățare și  a unei gândiri de „lider de opinie” în domeniu.

Anul trecut, am lansat cea de-a doua ediție a Global Management Accounting Principles (GMAP) pentru a reflecta noua eră a accelerării digitale, precum și aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Construit pe parcursul a mai mult de un deceniu de analiză practică, GMAP reprezintă planul pentru teoria și practica contabilității de gestiune. 

De asemenea, am actualizat CPD Transformative Skills Pack pentru a-i ajuta pe membri să să-și dezvolte în ritm accelerat cariera, să conducă afacerile spre performanță, să ajute antreprenorii să ia decizii strategice . Acest lucru a inclus conținut nou pentru a susține Digital Mindset și s-a bazat pe ceea ce am denumit drept fundamentele ABCD: IA, blockchain, cybersecurity și data analytics. 

Sunt încântată că AICPA & CIMA colaborează cu CECCAR pentru a identifica cele mai bune modalități de a face aceste resurse disponibile ca oportunități de dezvoltare profesională continuă (CPD) pentru profesioniștii din domeniul financiar-contabil din România și să ne bazăm pe acordul de cooperare pe care l-am semnat recent pentru a identifica noi oportunități. 

CBM: Având în vedere accentul tot mai mare pe sustenabilitate, care sunt direcțiile-cheie de acțiune ale AICPA & CIMA pentru a crește gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul contabilității cu privire la importanța integrării aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) în activitatea lor?

SG: Rolul profesioniștilor contabili se extinde pentru a sprijini schimbările aduse de aspectele legate de mediu, guvernanță și societate (ESG) care afectează economiile, întreprinderile și persoanele fizice.

Prin urmare, devine esențial pentru profesioniștii din domeniul financiar-contabil să înțeleagă în detaliu modul în care sustenabilitatea influențează clienții și organizațiile, inclusiv îndeplinirea cerințelor de raportare corporativă, audit, asigurare și conformitate. Din acest motiv, furnizarea de instrumente și resurse pentru actualizarea pe scară largă a abilităților în materie de sustenabilitate și ESG este una dintre principalele priorități ale AICPA & CIMA.

AICPA & CIMA se străduiește să sprijine membrii la fiecare pas, oferindu-le resurse și oportunități pentru a deveni lideri în domeniul ESG, pentru a contribui la un viitor mai sustenabil, favorabil incluziunii și mai rezilient.

Pentru a ajuta la atingerea acestor obiective, AICPA & CIMA au dezvoltat un program comun de management executiv privind ESG și strategia financiară sustenabilă cu renumita universitate din Oxford Saïd Business School. Acesta le va pune la dispoziție profesioniștilor din domeniul financiar-contabil instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face afacerile mai sustenabile. Acesta a fost lansat în septembrie 2023 și se va desfășura trimestrial.

În parteneriat cu IFRS, AICPA & CIMA oferă membrilor posibilitatea de a finaliza acreditarea Fundației IFRS privind contabilitatea în materie de sustenabilitate (FSA). Programul este conceput pentru a ajuta profesioniștii din domeniul financiar-contabil să înțeleagă legătura dintre informațiile de sustenabilitate semnificative din punct de vedere financiar și capacitatea unei companii de a crea valoare.

De asemenea, am lansat o bază de certificare ESG pentru a ajuta profesioniștii din domeniul financiar-contabil să îmbrățișeze ESG. Programul oferă un prim pas în călătoria de învățare pentru domeniul raportării și asigurării în materie de sustenabilitate, aflat în continuă dezvoltare, și oferă o imagine de ansamblu a factorilor care modelează fiecare element al ESG, precum și a evoluțiilor care au condus la lansarea ISSB la COP26.

Dincolo de aceasta, organizăm evenimente, oferind informații despre gândirea de „lider de opinie” în domeniu, inclusiv colaborarea cu IFAC pentru a publica studiul nostru anual „Situația actuală în ceea ce privește asigurarea sustenabilității” și publicarea de rapoarte de actualitate, cum ar fi „Contabilitatea pentru”, scurtă serie care include contabilitatea pentru obiectivele de dezvoltare durabilă, contabilitatea pentru carbon, contabilitatea pentru natură, contabilitatea pentru reziliența la schimbările climatice și un set de instrumente pentru sustenabilitate și afaceri care include resurse și instrumente gratuite pentru a ajuta organizațiile să navigheze în peisajul sustenabilității. 

Pe parcursul acestui an vom pune la dispoziție mai multe resurse, rapoarte și cursuri pentru a ajuta membrii să îmbrățișeze oportunitățile și să facă față provocărilor pe care ESG le le aduce.  

CBM: Foarte des vorbim despre revoluția digitală și complexitatea tot mai mare a tranzacțiilor financiare. Care credeți că este rolul contabilității criminalistice în asigurarea securității economice în acest context? 

SG: Știu că încrederea în piețele de capital este susținută de activitatea profesiei contabile. Prin urmare, este firesc ca, pe măsură ce mediul de afaceri devine mai complex, dar conectat, contabilitatea criminalistică să devină o specializare din ce în ce mai importantă.

Este adevărat că, pe măsură ce tehnologiile digitale transformă mediul de afaceri și întreprinderile se angajează în tranzacții financiare mai complexe, implicând adesea mai multe părți și instrumente financiare complexe, acestea pot deveni mai predispuse la fraudă și la gestionarea defectuoasă a finanțelor. Contabilii criminaliști sunt experții specializați să descopere acest tip de malpraxis și acționează ca o garanție importantă.

Nevoia pentru abilități de acest gen este, de asemenea, determinată de schimbările din mediul de reglementare. Autoritățile de reglementare se concentrează din ce în ce mai mult pe prevenirea fraudei financiare și pe aplicarea reglementărilor privind combaterea spălării banilor (AML). Contabilii criminaliști joacă un rol esențial în a ajuta organizațiile să respecte aceste reglementări și să se asigure că nu se angajează în activități financiare ilegale sau lipsite de etică. Dar, indiferent dacă este sau nu specializat în contabilitate judiciară, pentru un profesionist în domeniul economic familiarizarea cu semnalele de alarmă financiare și sistemele de control intern este indispensabilă.

Membrii AICPA și CIMA știu că activitatea deliberată neetică nu se limitează la echipa financiară și la angajații unei organizații. Printre potențialii fraudatori se pot număra furnizori, clienți, agenți și intermediari, precum și parteneri de afaceri externi. Din acest motiv, toți profesioniștii din domeniul financiar-contabil ar trebui încurajați să dezvolte o mentalitate sănătoasă, cu un simț al observației dezvoltat, care să îi ajute să identifice semnalele de alarmă. În plus, este esențial ca organizațiile să promoveze o cultură puternică și să încurajeze munca în echipă pentru a combate cu succes frauda și corupția. Pe scurt, toți profesioniștii din domeniul financiar-contabil au un rol de jucat în calitate de consilieri de încredere.     

CBM: Dacă tot vorbim despre securitatea economică, cum vedeți rolul independenței profesioniștilor contabili în asigurarea practicilor care contribuie la securitatea economică? Este aceasta o opțiune sau o necesitate? 

SG: Pentru ca economiile și piețele de capital să prospere, adoptarea de bune practici de afaceri, o profesie contabilă puternică și respectarea legii și a standardelor etice sunt esențiale. Fără aceste atribute, investițiile și oportunitățile se pierd. Ca profesie, trebuie să le reamintim liderilor de afaceri, autorităților de reglementare și oficialilor guvernamentali rolul nostru de consilieri de încredere și de valoarea pe care profesia o aduce societății în general.

În calitate de organizație profesională, AICPA & CIMA își sprijină membrii și aspiranții să acționeze în interesul public mai larg și să stimuleze încrederea, oportunitățile și prosperitatea. Facem acest lucru în mai multe moduri, inclusiv ajutându-i să se recalifice și să se perfecționeze pentru a rămâne la curent cu practicile, reglementările și inovația, astfel încât să poată continua să-și sprijine clienții sau organizațiile în care activează în direcția unui succes sustenabil. De asemenea, solicităm fiecăruia dintre membrii noștri să respecte Codul de etică CIMA și Codul de conduită profesională AICPA pe tot parcursul activității lor profesionale. Și, în calitate de organism profesional, susținem, în numele profesiei, propunerile de politici în rândurile autorităților de reglementare și normalizatorilor de standarde.

O profesie vibrantă și prosperă este esențială pentru asigurarea securității economice.  

CBM: Am vorbit la începutul interviului despre profesioniștii contabili pregătiți pentru viitor. Știm că una dintre prioritățile AICPA & CIMA este atragerea de noi talente în profesie și păstrarea acestora. Credeți că tinerii văd profesia contabilă ca fiind atractivă? Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care doresc să-și construiască o carieră în acest domeniu?

SG: Mesajul meu pentru cei care iau în considerare construirea unei cariere în domeniul financiar-contabil este că poate fi cu adevărat interesantă și mai plină de satisfacții decât v-ați putea imagina vreodată. Acest domeniu este plin de oportunități și oferă numeroase căi pentru o carieră nu numai în numeroase organizații din diferite domenii, dar, de asemenea, în întreaga lume.  

Nu este un secret faptul că în ultimii ani ne-am confruntat cu provocări în materie de talente. Cercetările efectuate de Grant Thorton arată că mulți tineri au concepții greșite cu privire la cariera în contabilitate, ceea ce îi împiedică să o vadă ca pe o opțiune viabilă, conducând la limitarea potențialului profesiei de atragere de noi talente. 

Vreau să confruntăm această provocare. În calitate de președinte al CIMA și copreședinte al AICPA, unul dintre obiectivele mele cheie este să contribui la crearea unei profesii mai incluzive. Vreau să permit generației următoare să acceseze marile oportunități oferite, astfel încât să își poată construi cariere de succes și să aibă un impact pozitiv.

Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să consolidăm modul în care îi sprijinim pe tineri să se alăture profesiei și să îmbrățișăm toate dimensiunile diversității, egalității și incluziunii (DEI), pentru a ne asigura că tuturor le este oferită o șansă echitabilă de a prospera în această profesie. De asemenea, ar trebui să ne apropiem de tineri – fie că vorbim cu studenții despre cariera lor, fie că angajăm stagiari sau că le oferim mentorat și pregătire. Depinde de noi să arătăm generației următoare gama imensă de oportunități pe care le oferă această carieră și să demonstrăm că suntem o profesie orientată spre un scop care face diferența.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm cu succes metodele de învățare la diferite generații, toate cu nevoi, așteptări și motivații diferite.

Devenind Chartered Global Management Accountant (CGMA) a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat la începutul carierei mele. M-a echipat cu abilitățile de care aveam nevoie pentru a reuși și mi-a permis să-mi construiesc o carieră excelentă atât în sectorul public, cât și în cel privat. Vă încurajez să  aveți încredere deplină în contabilitate – nu veți regreta!




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.