„Continuare” și „urmare”
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » La început a fost cuvântul...
Valoarea unor comentarii și analize din mass-media ar fi net superioară dacă, în toate cazurile, s-ar respecta măcar cele mai elementare reguli ale exprimării corecte. Faptul este confirmat și de exemplele pe care le vom prezenta în această ediție a publicației noastre. Astfel, într-un articol din presa tipărită a apărut o informație potrivit căreia „în zilele următoare, urmează să se desfășoare, pe mai departe, experimentul care a continuat din perioada precedentă”. Evident, aici avem de-a face cu un șir de sinonime, precum și cu un „stil” prolix și, cel puțin, neglijent. Bunăoară, dacă un anumit proces „urmează” să se desfășoare, este de la sine înțeles că avem de-a face cu „zilele următoare”, iar dacă este vizată „continuitatea”, negreșit, există un... „precedent”.
În siajul aceluiași tip de erori se încadrează și remarca unui participant la o dezbatere televizată: „Continuitatea acestor operațiuni reprezintă urmarea unei prelungiri a actelor decizionale, care își păstrează valabilitate”. Culmea ar fi fost să se asigure amintita „urmare” a operațiunii în cauză prin blocarea definitivă sau temporară taman a acelui „act decizional” cu valabilitate „continuă”.
Un alt caz a fost „oferit” de un buletin de știri radiodifuzat, care a conținut referiri la „necesitatea de a se duce mai departe ceea ce a început în intervalul anterior, astfel încât să existe o prelungire a ceea ce urmează să se realizeze în viitor”. Ar fi fost, oare, posibil „să se ducă mai departe”, ceea ce măcar n-ar fi „început”? Apoi, „prelungirea” unei acțiuni din prezent nu vizează... „viitorul”? Asemenea întrebări sunt legitime, deoarece radioascultătorii și telespectatorii, precum și cititorii, au, în „continuare” dorința, la rândul ei, legitimă, de a nu se „prelungi” seria de erori evocată, ca „urmare” a unor practici care pot fi doar... „anterioare”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg