Cosmin Păunescu (ASF): Circa 180.000 de investitori erau la BVB, la finalul anului trecut, în creștere cu 50%
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » Piața de capital
Circa 180.000 de investitori erau la Bursa de Valori București (BVB), la finalul anului trecut, în creștere cu 50% față de anul anterior, 20% fiind investitori în titluri de stat, iar aproximativ 15.000 au intrat odată cu listarea Hidroelectrica, a afirmat Cosmin Păunescu, șef serviciu Supraveghere Prudențială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres. "Am încheiat anul 2023 cu 180.000 de investitori, conform Fondului de Compensare al Investitorilor, o creștere impresionată, de la 120.000 de investitori cu un an mai devreme. Circa 20% sunt în titlurile de stat și în jur de 15.000 au intrat odată cu Hidroelectrica", a menționat Cosmin Păunescu, la "Forumul Investitorilor - 2024: Provocările și oportunitățile anului".
Potrivit acestuia, numărul investitorilor activi era de 80.000 la sfârșitul anului trecut, comparativ cu 40.000 de investitori în anul anterior. El a explicat că investitorii activi sunt cei care au realizat cel puțin o tranzacție odată la șase luni.
"Interesul crește, chiar dacă vine pe partea de ETF (fonduri tranzacționabile la bursă, n.r.) sau pe partea titlurilor de stat. Titlurile de stat sunt un instrument investiționale foarte flexibil și oferă randamente foarte bune, chiar mai bune decât la bănci", a mai spus Cosmin Păunescu.
El a subliniat că titlurile de stat reprezintă o contribuție importantă a Ministerului de Finanțe pentru dezvoltarea BVB și, odată ce investitorii intră pe titluri de stat, vor fi atrași și de celelalte instrumente financiare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice