Costul orar al forței de muncă a crescut în T3 cu 16,57% (în formă ajustată) față de același interval al anului anterior
Numărul 47, 12-18 dec. 2017 » Breviar statistic
În T3 2017, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,9% față de trimestrul precedent și de 16,57% față de același trimestru al anului anterior, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a avut o tendință similară cu forma ajustată (3,69%, respectiv 17,85%).
În T3 față de T2 2017, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în activitatea de învățământ (24,52%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, explicată de vacanța școlară, urmată de administrația publică (9,79%) datorită aplicării prevederilor legale în vigoare, și activitățile de spectacole, culturale și recreative (6,49%).
Cea mai semnificativă scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în intermedieri financiare și asigurări (cu 4,64%).
În T3 2017, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,96%. Creșterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 3,7%, respectiv 3,65%.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice. Cele mai mari majorări ale indicatorului (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activități de spectacole, culturale și recreative (38,76%), sănătate și asistență socială (32,48%), învățământ (30,91%) și administrație publică (29,57%). Aceste creșteri au fost influențate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu. Sporurile cele mai mici s-au consemnat în industria extractivă și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (3,92% fiecare).
Creșterea față de același trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 16,57%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 17,89%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (16,6%, respectiv 17,71%).
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg