
Cristian Păun (FNGCIMM): Programul „Noua Casă” va avea un plafon de 1,5 miliarde lei în 2021; estimăm în jur de 6.000 de beneficiari
Telex » Știri
1 martie 2021
Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde lei, în scădere față de 2 miliarde lei cât a fost în 2020, a anunțat Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), care estimează în jur de 6.000 de beneficiari, relatează Agerpres. „Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanții pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului «Noua Casă», acest tip de garanție fiind dat tot prin Fondul Național de Garantare”, a menționat, la videoconferința „IMM-urile, oxigen pentru România”, Cristian Păun.
Totodată, în cadrul evenimentului, președintele FNGCIMM a subliniat că, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finanțării la nivel de IMM-uri. „Pentru 2021, noi ne-am propus, pe lângă orientarea IMM-urilor către capitalul care contează – care nu este cu siguranță nici autofinanțarea și nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar – ne-am propus și o diversificare a finanțării la nivel de IMM-uri – pentru că asta este o altă problemă a IMM-urilor din România. Ele se bazează foarte mult pe bănci – cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanțare. Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conține și o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit și pentru cei din zona de producție primară agricolă – și dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanțării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menționat Cristian Păun.
Acesta a subliniat că plafonul Agro IMM Invest pentru 2021 va fi de un miliard de lei: „Plafonul acestui subprogram Agro IMM Invest pentru 2021 va fi un miliard de lei și estimăm noi că vor fi 10.000 de IMM-uri din domeniul agricol și prelucrării produselor agricole care vor aplica pentru acest program”.
Totodată, acesta a menționat programul IMM Factor, cu un un plafon de un miliard de lei, pentru care estimează 1.000 de IMM-uri beneficiare.
De asemenea, președintele FNGCIMM a subliniat că, în perioada următoare, încearcă să propună „niște scheme de finanțare prin care IMM-urile să ajungă la piața de capital”. „Noi încercăm în perioada care vine să propunem niște scheme de finanțare prin care IMM-urile să ajungă la piața de capital. Și, aici, din nou garanțiile de stat pot fi importante, pot contribui la crearea acelor scheme prin care să emitem titluri pe piața de capital și cu acele titluri să contribuim la finanțarea, la capitalizarea ideilor de afaceri viabile și asta - din nou - într-un parteneriat în care intermediarii financiari trebuie să aibă rolul lor și locul lor - pentru că expertiza legată de risc este la bănci, nu la stat. Noi, la stat, știm mult mai puține decât știu intermediarii financiari despre ce înseamnă riscul de afaceri”, a explicat Cristian Păun.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri