CSM are o nouă conducere: președinte - judecătoarea Mariana Ghena, vicepreședinte - procurorul Mihai Cristian Ban
Telex » Știri
6 ianuarie 2017
Noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) și-a ales conducerea, judecătoarea Mariana Ghena fiind votată pentru funcția de președinte și procurorul Mihai Cristian Ban pentru cea de vicepreședinte. Mariana Ghena și Mihai Cristian Ban au fost aleși cu unanimitate de voturi și vor conduce CSM timp de un an. Mariana Ghena este membru al noului CSM din partea instanței supreme, iar Cristian Mihai Ban este procuror la Parchetul Curții de Apel București, detașat la CSM din ianuarie 2017.
Noul președinte al CSM a spus, când și-a prezentat proiectul de management, că nu se pune problema adoptării unei legi privind răspunderea materială a magistraților până când nu se vor atinge și condițiile de lucru ale judecătorilor și procurorilor din alte state europene. „Până când magistratul - judecătorul, procurorul - nu va beneficia de toate condițiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate - bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună. Suntem departe de această realitate, dar poate în condițiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranță, care să ne ofere condițiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greșească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de inițiative. Până atunci, nu susținem un asemenea punct de vedere”, a afirmat Mariana Ghena, în plenul CSM.
Noul Consiliu Superior al Magistraturii, validat de Senat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, s-a întrunit astăzi în prima ședință. CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și sunt validați de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanți ai societății civile, care participă numai la lucrările în plen, și trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de șase ani și nu poate fi reînnoit.
(Sursa: News.ro)
Timișoara, noi descoperiri de „comori” în opera lui Constantin Brâncuși
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic