Curtea de Conturi a transmis MIPE recomandări pentru remedierea erorilor din situațiile financiare aferente anului 2023
Telex » Știri
21 mai, 9:16
Curtea de Conturi a României a formulat o opinie cu rezerve și a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) o serie de recomandări pentru remedierea erorilor identificate la nivelul unor solduri și tranzacții și al diminuării riscurilor, în contextul auditării situațiilor financiare aferente anului 2023. Potrivit unui comunicat de presă al instituției de audit, citat de Agerpres, ministerul de resort va trebui să facă o analiză a măsurii de susținere privind acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională, în vederea efectuării corecțiilor contabile, dar și pentru recuperarea primelor în valoare de 1,814 milioane de lei, care au fost acordate în mod necuvenit.
De asemenea, auditorii au constatat că au fost majorate creanțele din fonduri europene nerambursabile cu suma de 316.506.400 lei, reprezentând 80% din totalul plăților efectuate în cadrul Programului Educație și Ocupare Didactic pentru primele de carieră și primele profesionale, prin evidențierea eronată ca sume de primit de la Comisia Europeană, în condițiile în care nu există o decizie de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru aceste măsuri de sprijin.
„Auditul financiar a semnalat nevoia unui efort susținut la nivelul ministerului pentru realizarea de analize asupra creanțelor înregistrate, precum și necesitatea unor politici privind constituirea unor instrumente financiare (datorii contingente sau provizioane) pe seama unor cheltuieli anticipate și previzibile, necesare pentru a acoperi sumele generate de obligațiile ce derivă din litigiile în care MIPE este parte. Este de menționat faptul că au existat cazuri în care a fost necesară suplimentarea semnificativă a bugetului MIPE pentru plata unor despăgubiri, ca urmare a soluționării unor litigii în defavoarea ministerului”, se arată în comunicat.
Totodată, Curtea de Conturi a constatat că, deși ministerul nu a efectuat analize în vederea stabilirii situației reale a debitelor și pentru a determina dacă au fost epuizate toate căile legale de recuperare, acesta a menținut în evidența contabilă creanțe în valoare de 90.098.455 lei, aferente unor societăți comerciale radiate.
„Aceste creanțe nu au fost analizate cu ocazia inventarierilor anuale, fapt care a avut repercusiuni în propagarea erorilor în fiecare exercițiu financiar și majorarea riscului de prescriere a dreptului la acțiune”, notează sursa citată.
În plus, instituția de audit a identificat la MIPE unele vulnerabilități ale sistemului de control intern managerial, pe care le-a transmis conducerii ministerului în vederea remedierii.
Pe de altă parte, un aspect pozitiv constatat de Curtea de Conturi este existența unei preocupări la nivelul conducerii ministerului pentru a procedura activitățile care implică tranzacții din fonduri europene, „însă este necesar un efort susținut de monitorizare a implementării procedurilor conform cerințelor, astfel încât entitatea să nu se expună unor riscuri semnificative”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
„Bucharest Tech Week”, o imagine a viitorului pregătită în prezent
BookFest: un milion de cărți și tot atâtea oferte de lectură captivantă
Mărturii de neuitat despre Tudor Arghezi, marele autor al „Cuvintelor potrivite”
București, gazdă a unui spectacol internațional al „sportului minții”
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile