„Datorită” și „din cauza”
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » La început a fost cuvântul...
În mass-media autohtonă au devenit tot mai frecvente analizele care explică (în general, corect) sursele unor situații din viața economico-socială a țării. Din păcate, astfel de „producții” publicistice sunt viciate de formulări incorecte sub aspect lingvistico-logic. Bunăoară, într-o publicație săptămânală bucureșteană se aprecia că „numai datorită unei viziuni manageriale insuficient fundamentate a fost posibilă pierderea unor oportunități benefice”. Or, de regulă, când se recurge la termenul „datorită” se au în vedere aspectele pozitive. Apoi, noțiunea de „oportunitate” are, la rândul ei, un sens pozitiv, fiind – prin urmare – „benefică”.
La fel, o frază a unui participant la o dezbatere televizată a fost formulată astfel: „Din cauza extinderii tehnologiilor avansate, firma X a înregistrat un profit considerabil”. Aici se potrivea cuvântul „datorită” (și nu sintagma „din cauza”), întrucât era vizat, de data aceasta, un rezultat pozitiv.
O eroare care include ambii termeni menționați în aceste însemnări a conținut un reportaj radiofonic: „Pierderile înregistrate de firma Y au avut cauze diverse, întrucât nu au putut fi recuperate datorită deciziilor tardive, fiind astfel irosit un timp prețios din cauza erorilor manageriale”. Putem conchide că erorile semnalate ar fi fost evitate dacă raportul de cauzalitate s-ar fi respectat, deoarece „din cauza” nerespectării proprietății termenilor s-a „irosit” șansa unor exprimări corecte, exact cele „datorită” cărora comunicarea publică își îndeplinește rolul ei de neînlocuit, inclusiv în ceea ce privește promovarea unei exprimări corecte în litera și spiritul limbii noastre române. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național