Declarație în numele profesiei contabile europene și mondiale privind consolidarea încrederii în asigurarea sustenabilității
Numărul 13, 9-15 apr. 2025 » Direct de la sursă
Pe măsură ce Uniunea Europeană își simplifică legislația în materie de sustenabilitate, practicile globale în materie de raportare și asigurare a sustenabilității evoluează pentru a răspunde cerințelor tot mai mari de transparență, credibilitate și impact.
Accountancy Europe și IFAC, în calitate de reprezentanți ai profesiei contabile la nivel european și mondial, își reafirmă angajamentul față de asigurarea unei sustenabilități consecvente și de înaltă calitate. Îndeplinirea acestui obiectiv necesită un efort colectiv din partea tuturor părților interesate, standarde profesionale solide și consecvență în materie de reglementare.
Asigurarea externă independentă sporește credibilitatea informațiilor și sprijină investitorii și alți utilizatori în luarea unor decizii în cunoștință de cauză. Pentru a valorifica pe deplin acest potențial, este esențial să existe o bază globală pentru asigurare și standarde de etică ce pot răspunde nevoilor utilizatorilor și pot asigura calitatea, consecvența și eficiența angajamentelor de asigurare. Asigurarea sustenabilității de înaltă calitate, bazată pe standarde acceptate la nivel mondial, este esențială pentru consolidarea încrederii și pentru asigurarea comparabilității și utilității informațiilor furnizate pe toate piețele.
Este esențial ca toți furnizorii, indiferent de originea lor, să își desfășoare activitatea într-un cadru general echivalent, asigurând condiții de concurență echitabile în ceea ce privește standardele de asigurare profesională, calificarea, dispozițiile referitoare la etică, inclusiv independența, cadrul general în materie de calitate și supravegherea publică.
Conectivitatea dintre raportarea financiară și cea privind sustenabilitatea contribuie la furnizarea unei imagini complete a viabilității și performanței întreprinderii. Informațiile integrate permit investitorilor, autorităților de reglementare și altor părți interesate să înțeleagă modul în care riscurile și oportunitățile legate de sustenabilitate se traduc în rezultate financiare.
Profesia contabilă oferă de peste două decenii asigurări privind informațiile referitoare la sustenabilitate, acumulând cunoștințe de specialitate prin intermediul standardelor profesionale și al unei experiențe vaste în evaluarea sistemelor, proceselor și controalelor în cadrul întreprinderilor. Acest lucru este esențial pentru îmbunătățirea conectivității dintre informațiile financiare și cele privind sustenabilitatea. Angajarea unui singur furnizor de servicii de asigurare atât pentru rapoartele financiare, cât și pentru cele privind sustenabilitatea îmbunătățește consecvența, eficiența și integrarea rezultatelor financiare cu performanțele ESG, reducând în același timp complexitatea administrativă.
Viziune, structură, acțiune: CECCAR sprijină noua arhitectură a sustenabilității
Într-un context internațional în transformare, în care sustenabilitatea devine o componentă esențială a guvernanței corporative și a raportării integrate, profesia contabilă din România este tot mai prezentă în sprijinul tranziției către o economie responsabilă și transparentă. Expertiza financiar-contabilă joacă un rol central în evaluarea impactului non-financiar și în furnizarea de informații relevante pentru luarea deciziilor strategice. În 2020, CECCAR a devenit primul organism profesional din Europa care a aderat la Sustainability Accounting Standards Board (SASB), asumându-și activ un rol în adoptarea bunelor practici internaționale în domeniul ESG (mediu, social, guvernanță).
Pentru a sprijini profesia și mediul de afaceri în adaptarea la noile cerințe, CECCAR a creat în cadrul site-ului o secțiune dedicată sustenabilității, o platformă cu resurse, standarde, ghiduri și publicații de specialitate, actualizată permanent în acord cu evoluțiile europene și internaționale (inclusiv ISSB).
De asemenea, programele de educație profesională continuă și cele dedicate stagiarilor au fost actualizate cu noțiuni și competențe relevante în domeniul raportării non-financiare, riscurilor climatice și sustenabilității.
CECCAR participă activ la consultările internaționale privind elaborarea standardelor globale de raportare, inclusiv cele derulate de Fundația IFRS.
Mai multe detalii despre angajamentul profesiei contabile europene și mondiale privind consolidarea încrederii în asigurarea sustenabilității sunt disponibile pe site-ul Accountancy Europe.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg