Despre controversatul Formular 088
Numărul 20-21, 16-29 august 2016 » Implicare și transparență
Ca urmare a scrisorii de poziție din partea conducerii CECCAR, scrisoare prezentată în numărul precedent al publicației noastre, privind deja celebrul Formular 088, președintele ANAF, Eugen-Dragoș Doroș, a transmis un răspuns oficial din partea instituției pe care o reprezintă. Este de subliniat faptul că în forma definitivă a Ordinului președintelui ANAF nr. 2.048/2016, care a intrat în vigoare la 31 iulie a.c., au fost luate în considerare unele observații și propuneri din partea CECCAR, inclusiv din documentul oficial al conducerii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
În privința aspectelor care nu și-au găsit în întregime o rezolvare adecvată, conducerea ANAF ne-a prezentat argumentele în virtutea cărora a optat, ca până în prezent, să își mențină punctul de vedere. Apreciem cu această ocazie deschiderea conducerii ANAF, care în răspunsul primit invită CECCAR să participe activ la îmbunătățirea legislației fiscale din România prin transmiterea de propuneri viabile, eficiente. Cu sprijinul primit din partea membrilor, care ne furnizează informații deosebit de importante privind activitatea pe care o desfășoară, și prin intermediul Grupei de lucru „Legislație contabilă și fiscală” au fost elaborate documente de poziție care au contribuit la actualizarea legislației, pornind de la realitățile din mediul de afaceri.
Președintele ANAF – prin răspunsul transmis – invită CECCAR să devină un partener care prin intermediul unui dialog coerent, fluent și durabil să contribuie la conceperea de măsuri eficiente, benefice, atât pentru administrație, cât și pentru mediul de afaceri onest și societatea românească în ansamblul ei.
Consecventă modului în care s-a implicat și până acum în perfecționarea actelor normative care privesc profesia noastră și celelalte aspect majore ale activității economico-sociale, conducerea CECCAR va desemna o echipă de experți contabili a cărei misiune va consta într-o contribuție cât mai consistentă la elaborarea unor reglementări care să fie în concordanță cu realitatea „din teren” și va depune toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea legislației contabile și fiscale din țara noastră. Considerăm că se impune a fi analizat și faptul că prevenirea indisciplinei fiscale și combaterea evaziunii fiscale reprezintă în mod justificat obiective prioritare, însă mijloacele utilizate nu trebuie să ducă la prejudicierea climatului de afaceri, la descurajarea inițiativei private, la transferul de costuri administrative asupra contribuabilului, ceea ce – în cele din urmă – subminează baza de impozitare. Totodată, impunerea de cerințe declarative excesive la începutul activității sau blocarea arbitrară a înregistrării în scopuri de TVA poate să producă efecte economice negative și, în consecință, este necesar ca asemenea situații să fie evitate.
Aspectele care nu au fost cuprinse până în prezent în modificarea Formularului 088, dar care considerăm oportun a fi implementate vor fi analizate și prezentate de echipa ce va fi desemnată de conducerea CECCAR, ca răspuns la invitația președintelui ANAF.
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național