Dezvoltatorii imobiliari din Europa de Est se concentrează pe modernizarea clădirilor, pe fondul creșterii costurilor
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Analize și sinteze
Creșterea explozivă a costurilor cu construcțiile și un accent sporit pe protejarea mediului îi determină pe dezvoltatorii imobiliari din Europa de Est să se îndrepte mai degrabă spre modernizarea verde a clădirilor existente decât spre construcția unor noi clădiri, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Creșterea cererii pentru clădiri cu un profil de mediu ridicat a dus deja la îmbunătățirea randamentelor pentru astfel de active, iar tranzacțiile cu imobile care au un așa-numit rating ESG devin o raritate, susține Kristof Barany, managing partner la fondul de investiții Adventum Zrt., care cumpără și gestionează proprietăți în Ungaria, Polonia, Cehia și România.
„Pentru mulți investitori instituționali, un rating ESG devine un prag de intrare pentru investiții”, spune Kristof Barany, al cărui fond gestionează un portofoliu de imobiliare în valoare de 600 de milioane de euro. Un rating cu privire la impactul ESG (Mediu, Social și Guvernanță corporativă) adaugă aproximativ 10-25 de puncte de bază la randamentele obținute la vânzarea unei proprietăți, a adăugat Kristof Barany.
Lucrările de modernizare, inclusiv îmbunătățirea izolației clădirii, precum și instalarea de panouri fotovoltaice, devin mai eficiente din punct de vedere al costurilor comparativ cu construcția altor clădiri. Inflația în Europa de Est este la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar prețurile la materiale de construcții au crescut chiar mai rapid.
În plus, modernizarea clădirilor ar putea fi o soluție mai verde decât demolarea unei clădiri vechi și construcția alteia în locul său, chiar dacă noua clădire este una cu emisii reduse sau chiar cu emisii zero, susține Barany. Potrivit acestuia între 30% și 50% din emisiile generate pe întreaga durată de viață a unei clădiri apar în timpul construcției.
Tranzacțiile imobiliare în partea de est a Uniunii Europene au scăzut anul trecut până la 9,7 miliarde euro, în contextul pandemiei de coronavirus, de la un nivel record de 14 miliarde de euro în 2019, potrivit datelor firmei de consultanță Jones Lang LaSalle Inc.
Kristof Barany spune că afacerile în sectorul imobiliarelor își vor reveni, pe măsură ce regiunea Europei de Est înregistrează ritmuri solide de creștere economică, iar pandemia a accelerat un fenomen denumit „near-shoring”, un proces în cadrul căruia companiile vor să își scurteze lanțurile de aprovizionare și să aducă activitățile de outsourcing mai aproape de sediile lor centrale, care în mod normal sunt amplasate în Europa Occidentală. În aceste condiții, piața de birouri din Europa de Est ar urma să fie una competitivă în următorii doi-trei ani, pe măsură ce cererea va crește, iar noile proiecte vor încetini din cauza creșterii costurilor, a spus specialistul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale