DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, va fi lansat la 19 septembrie
Telex » Știri 6 septembrie, 9:27
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță lansarea, la 19 septembrie, a Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale. „DigiLocal este primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Primăriile și consiliile județene sunt instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. Finanțăm așadar transformarea digitală la nivel local pentru a face mai accesibile serviciile publice digitale. Am conceput un proces de înscriere electronic clar, în doar 5 pași, pentru a ne asigura că primăriile și consiliile județene pot aplica rapid, fără să se lovească de bariere birocratice. Finanțarea se va acorda pe principiul «primul venit, primul servit», iar înregistrarea se poate face începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00“, a precizat ministrul Bogdan Ivan, citat într-un comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Toate informațiile despre procedura de înregistrare în program pot fi accesate la adresa https://www.mcid.gov.ro/programul-digilocal-21205/. Platforma de înregistrare va putea fi accesată începând de joi, 19 septembrie, de la ora 11:00.
Potrivit reprezentanților ministerului de resort, programul DigiLocal, gestionat și finanțat integral de MCID, are patru beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:
- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
- dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva click-uri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
- consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
- achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.
Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul autorității publice beneficiare, respectiv: ▪ finanțare în cuantum de maximum 75.000 lei pentru primăriile de comune; ▪ finanțare în cuantum de maximum 125.000 lei pentru primăriile de orașe; ▪ finanțare în cuantum de maximum 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București; ▪ finanțare în cuantum de maximum 250.000 lei pentru consiliile județene și Primăria Capitalei.
„DigiLocal va îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, programul va sprijini direct autoritățile locale pentru creșterea eficienței și transparenței administrative“, se precizează în comunicat.
Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale se adresează exclusiv autorităților executive la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT) și se derulează în temeiul OUG nr. 56/2024 și al Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate