Eliminarea unor taxe și tarife, sprijin efectiv pentru întreprinzători
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că prin aplicarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, adoptată recent de Parlament și transmisă spre promulgare la 27 octombrie, mediul de afaceri din România va deveni mai dinamic, iar țara noastră va face pași către un mediu antreprenorial atractiv. În cuprinsul actului normativ, CNIPMMR a identificat 73 de taxe care vizează mediul antreprenorial și, în special, întreprinderile mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Reamintim că legea respectivă vizează, printre altele, eliminarea taxelor percepute de Registrul Comerțului privind înmatricularea comerciantului, înscrierea de mențiuni, precum și alte operațiuni care, potrivit legii, se menționează în registrul comerțului, printre care: taxele de înmatriculare pentru: societate în nume colectiv, societate în comandită simplă și societate cu răspundere limitată; societate pe acțiuni și societate în comandită pe acțiuni; societate cu răspundere limitată – debutant (SRL-D); societate cooperativă de gradul I și gradul II; cooperativa agricolă de gradul I și gradul II; înscrierea de mențiuni pentru: schimbarea formei juridice; schimbarea sediului social în alt județ/în același județ; modificarea obiectului de activitate; actualizarea obiectului de activitate; majorarea capitalului social; transmiterea părților de interes și a părților sociale; schimbarea membrilor organelor de conducere și de control; înființarea sau desființarea de sedii secundare; dizolvări/lichidări/radieri: dizolvarea de drept a SRL cu asociat unic; dizolvarea de drept a SNC, SCS, SRL cu mai mulți asociați, SA și SCA; dizolvarea voluntară și lichidarea SNC, SCS, SRL, SA și SCA cu numire de lichidator; radierea sucursalei.
„Prin această măsură, România face pași către un mediu antreprenorial atractiv. Fiecare român își poate înregistra o firmă în mod gratuit și va efectua gratuit diferitele tipuri de mențiuni care apar în activitatea unei societăți. Estimăm că rata de înființare de noi companii va crește în medie cu cel puțin 30-35%, rezultând un spor anual de 20.000-25.000 de societăți față de numărul de companii înființate în 2015, de aproximativ 65.000, ceea ce va duce numărul anual al societăților nou-înființate până la 90.000. De asemenea, va exista o creștere asemănătoare și în cazul PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale cu aproximativ 18.000-19.000 față de 48.000, înregistrate în anul 2015, ceea ce va duce la un număr de 67.000 de PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale nou-înființate anual. Pentru ca România să devină țara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din sud-estul Europei considerăm că aceste eliminări de taxe trebuie completate cu noi măsuri privind debirocratizarea, finanțarea adecvată a IMM-urilor și sprijinul resurselor umane. Prin legea adoptată, mediul de afaceri din România va deveni mai dinamic, CNIPMMR solicitând, prin Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, aprobarea, de către mediul politic, de măsuri care țin seama de nevoile antreprenorilor”, a precizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
CNIPMMR menționează, într-un comunicat, că susține reducerea sarcinilor fiscale asupra întreprinzătorilor și a costurilor administrative legate de înființarea unei afaceri. De asemenea, reprezentanții Consiliului solicită continuarea implementării de măsuri care vin în sprijinul întreprinzătorilor prin reducerea parafiscalității și simplificarea birocrației, cu eliminarea barierelor administrative privind desfășurarea activităților IMM-urilor. (Al.R.)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice