ESMA: Băncile trebuie să-și asume întreaga responsabilitate când folosesc inteligența artificială
Numărul 22, 5-11 iun. 2024 » Conectarea la era digitală
Băncile și firmele de investiții din Uniunea Europeană nu pot să decline responsabilitatea consiliilor de administrație și obligația legală de a proteja consumatorii când folosesc inteligența artificială (AI), a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), în primul său comunicat privind AI, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Instituția a stabilit modul în care firmele financiare reglementate în UE pot folosi AI în operațiunile zilnice fără a încălca Directiva UE privind piețele instrumentelor financiare (MiFID).
În timp ce AI este promițătoare în îmbunătățirea strategiilor de investiții și a serviciilor oferite clienților, prezintă și riscuri inerente, iar potențialul impact asupra protecție investitorilor de retail va fi probabil semnificativ, consideră ESMA.
"Ceea ce este extrem de important - deciziile firmelor rămân responsabilitatea organelor de conducere, indiferent dacă acele decizii sunt luate de oameni sau instrumente bazate pe AI. Esențială pentru folosirea AI în serviciile de investiții este angajamentul ferm de a acționa în cel mai bun interes al clienților, o cerință care se aplică indiferent de instrumentele pe care firma decide să le adopte în furnizarea de servicii", a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe.
Comunicatul acoperă nu doar cazurile în care sunt dezvoltate sau adoptate instrumente AI de o bancă sau de o firmă de investiții, dar și folosirea tehnologiilor terțe AI, cum ar fi ChatGPT și Google Bard, cu sau fără cunoașterea directă și aprobarea conducerii de vârf, a precizat ESMA. Instituția susține că "organismele de conducere trebuie să aibă o înțelegere adecvată a modului în care tehnologiile AI sunt aplicate și folosite în cadrul firmei lor și trebuie să asigure supervizarea adecvată a acestor tehnologii".
Comunicatul se concentrează pe respectarea cerințelor privind MiFID și este separat de reglementările UE privind AI care intră în vigoare în iunie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național