Eugen Teodorovici: „Discriminarea unora dintre profesiile liberale în accesarea măsurilor de sprijin instituite prin OUG nr. 130/2020, în contradicție flagrantă cu toate principiile europene”
Numărul 45, 17-23 nov. 2020 » Prim-plan decizional
Vă mulțumim pentru faptul că ați acceptat invitația noastră de a vă adresa cititorilor CECCAR Business Magazine, în calitate de fost ministru al finanțelor publice, cu privire la un subiect de real interes pentru mediul economic: măsurile de sprijin instituite prin OUG nr. 130/2020.
Rep.: Vă rugăm să ne spuneți, din experiența dumneavoastră ca ministru al finanțelor publice, prin prisma unei bune cunoașteri a profesiilor pentru care Ministerul Finanțelor Publice este inițiator legislativ, printre care se numără și profesia de expert contabil/contabil autorizat, dacă dumneavoastră considerați că această criză generată de pandemia de COVID-19 a avut efecte negative asupra acestor profesii liberale?
în ansamblul ei, și toate profesiile a căror evoluție financiară este strâns legată de evoluția economiei, adică în mod deosebit cele liberale, sunt deosebit de afectate de această criză. Acestea sunt certitudini. Noi, însă, trebuie să vedem ce putem face, care este mixul de măsuri ce trebuie adoptate pentru a sprijini categoriile socio-profesionale grav afectate de această criză. În timpul mandatelor mele de ministru am avut o colaborare permanentă cu profesiile liberale pentru care Ministerul Finanțelor Publice este inițiator legislativ. Am ascultat propunerile și sfaturile acestora ori de câte ori am elaborat propuneri legislative, pentru a face mai ușoară viața atreprenorilor din România. Dacă ne referim exclusiv la profesia contabilă, este evident că impactul financiar asupra specialiștilor în domeniu este unul major și înglobează puternica încetinire a activității economice din timpul stării de urgență. Reducerea sau chiar sistarea activității economice a unor firme înseamnă, automat, mai puțini bani pentru toți cei care lucrau cu aceste firme, inclusiv pentru experții contabili sau contabilii autorizați. Sau, chiar dacă nu a însemnat efectiv o reducere a activității pentru profesioniștii contabili, întrucât în această perioadă că au făcut o sumedenie de raportări și declarații fiscale, în mod cert au înregistrat o reducere a veniturilor - poate mulți au avut activitate mai intensă însă, din cauza crizei, veniturile lor au scăzut deoarece unii clienți nu au mai putut să-i mai plătească sau chiar au dat faliment.
Din păcate, starea de urgență a fost declarată în pripă, fără să fi fost făcută o minimă analiză asupra efectelor dezastruoase propagate în economie și pentru a petici incapacitatea autorităților de a gestiona corect criza sanitară. Adică, în loc să caute și să identifice soluțiile adecvate pentru a gestiona criza sanitară, au preferat să închidă aproape tot. În fapt, prin aceste decizii au împins țara într-o profundă criză economică. Efectele încep să se vadă cu ochiul liber pe stradă: afaceri închise, sedii părăsite. De altfel, evoluția negativă a economiei românești ne-a transformat în „campionii” Europei la scădere economică: PIB-ul României a scăzut cu 10,3% în trimestul al doilea și cu 6% în trimestrul al 3-lea.
Rep.: Cum comentați faptul că tocmai aceste profesii nu au putut beneficia de toate măsurile de sprijin implementate prin forma inițială a OUG nr. 130/2020, în contextul în care fondurile pentru măsura 1 nu s-au epuizat? Știm bine că s-au înregistrat doar 29.250 de solicitări pentru microgranturi din cele 50.000 disponibile, în condițiile în care cabinetele de experți contabili/consultanți fiscali/ auditori/evaluatori, aflate în dificultate, nu au putut beneficia de fondurile europene disponibile care puteau contribui la salvarea acestora. Ca fost ministru al fondurilor europene, considerați constituțional ca prin măsuri administrative impuse prin acte normative emise de Guvern ca urmare a delegării legislative, respectiv ordonanțe de urgență, să se impună măsuri discriminatorii în funcție de forma de organizare a beneficiarului?
Eugen Teodorovici: Acordarea acestor granturi ar fi trebuit să aibă la bază argumente economice, lipsite de echivoc. În primul rând ar fi trebuit să fie identificate cele mai afectate domenii de activitate și modalitatea de sprijin potrivită pentru a susține entitățile afectate – valoarea ajutorului financiar acordat și scopul în care se acordă acesta (plată facturi, investiții etc.). În mod evident, forma de organizare juridică a unei entități nu ferește respectiva entitate de efectele unei încetiniri bruște a economiei. În consecință, este complet nejustificată discriminarea cu care se confruntă experții contabili, consultanții fiscali, auditorii și evaluatorii. Și, mult mai grav, este în contradicție flagrantă cu toate principiile europene. Ignorând aceste reguli și principii, OUG adoptată de Guvern propagă discriminări nejustificate și induce distorsiuni concurențiale în diferite sectoare economice. Să nu uităm că aceste granturi sunt acordate din fonduri europene.
Faptul că fondurile alocate nu au fost epuizate, în condițiile în care nevoia din piață este atât de mare, este încă un argument că măsura nu a fost bine calibrată pentru a răspunde nevoilor reale din economie.
Rep.: Ministerul Fondurilor Europene a lansat, recent, în dezbatere publică, un proiect de ordonanță de urgență pentru suspendarea, modificarea și completarea unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020. În situația în care această ordonanță va fi adoptată, ar fi afectate drepturile obținuțe de unele categorii profesionale prin efectul Legii nr. 220/2020, adoptată de Parlamentul României. Care este opinia dumneavoastră? Ordonanța ar trebui să producă efecte în forma aflată în dezbatere publică sau în forma aprobată prin Legea nr. 220/2020 adoptată de Parlament?
Eugen Teodorovici: În mod cert trebuie aplicate prevederile legii adoptate de Parlamentul României. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, iar acest lucru este stipulat în Constituția României. În Parlament, reglementări imperfecte, precum OUG nr. 130/2020, adoptată în grabă de actualul Guvern, din dorința de a bifa că a sprijinit economia, sunt analizate și corectate. Un alt argument că Guvernul a greșit modul în care a gândit această ordonanță îl constituie modificările succesive: OUG nr. 130/2020 a fost modificată prin OUG nr. 174/2020. În plus, acum Ministerul Fondurilor Europene a publicat un nou proiect de ordonanță pentru amendarea OUG nr. 130/2020. Între timp, unele prevederi ale actului normativ au fost corectate de Parlament. Probabil că Parlamentul va fi nevoit să corecteze și în viitor aceste acte normative. Aceasta este misiunea parlamentarilor, aleși prin votul românilor: să vegheze asupra legilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care doresc să mă implic în continuare în procesul legislativ ca senator de Tulcea, unde candidez pentru un nou mandat: insist să continui să lupt pentru țara mea, pentru susținerea capitalului românesc! Sper ca la primăvară să socializăm pe faleza din Tulcea – un alt proiect de suflet al meu!
Am solicitat și punctul de vedere al ministrului finanțelor publice, Florin Cîțu, însă nu am primit niciun răspuns din partea domniei sale până la momentul publicării acestui interviu.
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național