
Eurostat: Malta, Bulgaria și România, cele mai scăzute rate din UE ale absențelor de la muncă, în T3 2020
Telex » Știri
12 ianuarie 2021
Cele mai ridicate rate ale absențelor de la muncă în trimestrul trei din 2020, înregistrate în rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru care există date disponibile, sunt în Suedia (16,1%), Franța (14,4%) și Austria (12,6%), iar cele mai scăzute în Malta (1,5%), Bulgaria (1,9%) și România (2%), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres. Comparativ cu trimestrul doi din 2020, toate statele membre ale blocului comunitar pentru care există date disponibile s-au confruntat cu o creștere generală a absențelor de la muncă. În total, la nivelul UE, 17 milioane de persoane au lipsit de la muncă în trimestrul trei din 2020, un declin de peste 50% față de trimestrul doi din 2020. Scăderea vine în principal în urma scăderii semnificative a disponibilizărilor temporare.
În trimestrul trei din 2020, piața forței de muncă din UE s-a redresat într-o oarecare măsură, după ce au fost relaxate restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Persoanele care au fost temporar absente de la muncă au revenit în activitate iar cele are nu și-au putut găsi un loc de muncă sau nu au fost disponibile pentru a prelua o slujbă au revenit pe piața forței de muncă. Aceste evoluții au contribuit la creșterea ratei angajării, dar și a ratei șomajului, și la o ușoară scădere a inactivității pe ansamblul pieței forței de muncă.
În trimestrul trei din 2020, erau în Uniunea Europeană 188 milioane de persoane angajate. Rata ajustată sezonier a angajării în UE pentru persoanele cu vârsta între 20 și 64 de ani s-a situat la 72,4%, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul doi din 2020. De asemenea, nu lucrau 14,8 milioane de persoane, iar rata șomajului ajustată sezonier în UE s-a situat la 7,3% în trimestrul trei din 2020, în creștere de la 6,7% în perioada aprilie-iunie 2020.
Numărul total de ore lucrate s-a redresat în UE între trimestrul doi și trimestrul trei din 2020, dar nu a atins nivelul scăzut înregistrat înaintea crizei. Nivelul orelor lucrate efectiv este influențat de numărul total al persoanelor care lucrează, precum și de numărul orelor lucrate de fiecare dintre aceste persoane. În perioada cuprinsă între trimestrul doi și trimestrul trei din 2020 s-a înregistrat o redresare mai accentuată a numărului total de ore lucrate de femei. Indicele numărului total de ore lucrate a urcat la 105 puncte pentru femei și la 95 puncte pentru bărbați, o creștere trimestrială de 16% pentru femei și de 15,3% pentru bărbați.
În toate statele membre ale UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o redresare a numărului total de ore lucrate între trimestrul doi din 2020 și trimestrul trei din 2020, cu excepția Suediei (minus 0,3%). Cele mai mari creșteri se observă în Grecia (334%), Italia (28,3%), Spania (27,8%), Portugalia (27,3%) și Cipru (24,5%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”
Smaranda Brăescu, un reper în istoria aeronauticii românești
Restaurarea frescei din Aula Magna a ASE, prilej de reamintire a frumoșilor ani de studenție
Meserii legendare, o expoziție emblematică pentru București
BookFest a reînviat la Timișoara
„Muzică pe pâine”, o invitație la o lume sonoră fascinantă