Eurostat: Peste 45% din populația României locuia în locuințe supraaglomerate, în 2020; la nivelul UE, ponderea este de 17,5%
Numărul 24, 22-28 iun. 2022 » Roza vânturilor
Aproximativ 17,5% din populația Uniunii Europene locuia, în 2020, în locuințe supraaglomerate, ceea ce înseamnă că nu erau suficiente camere pentru numărul persoanelor din gospodărie, vârstele și situația lor familială, iar în România aproape jumătate din populație (45,1%) locuia în locuințe supraaglomerate, cel mai ridicat nivel din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Alte țări cu rate ridicate de supraaglomerare sunt Letonia (42,5%), Bulgaria (39,5%), Polonia (36,9%) și Croația (36,2%).
La polul opus, cele mai scăzute rate de supraaglomerare erau în Cipru (2,5%), Irlanda (3,2%), Malta (4,2%) și Țările de Jos (4,8%).
Pentru multe gospodării, cele mai mari cheltuieli lunare sunt legate de costurile cu locuința.
Accesibilitatea locuințelor poate fi analizată prin rata de supraîncărcare a costurilor cu locuința, care arată ponderea populației care locuia în gospodării unde se aloca pentru locuință peste 40% din venitul disponibil. În 2020, rata de supraîncărcare a costurilor cu locuința era de 7,8% în UE, cu diferențe mari între statele membre. Rate de sub 5% erau în 13 state membre, cele mai scăzute fiind în Cipru (1,9%), Lituania (2,7%), Malta (2,8%) și Slovacia (3,2%). La polul opus, rate de peste 10% erau în Danemarca (14,1%) și Bulgaria (14,4%), cea mai ridicată fiind în Grecia (33,3%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice