
Eurostat: Rata anuală a inflației în UE, 1,5% în ianuarie
Numărul 7, 26 febr. - 4 mar. 2019 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației a scăzut în ianuarie la 1,4% în zona euro și la 1,5% în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,6% luna precedentă, iar România, Letonia, Estonia și Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflației din UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiștilor dar este sub ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în România (3,2%), Letonia (2,9%), Estonia și Ungaria (ambele cu 2,8%), iar cele mai scăzute în Grecia (0,5%), Croația și Portugalia (ambele cu 0,6%).
Comparativ cu decembrie 2018, inflația anuală a scăzut în 16 state membre ale UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în șapte țări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut prețurile la servicii (0,70 puncte procentuale), urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări (0,36 puncte procentuale).
În schimb, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut în zona euro până la 1,2% în ianuarie, de la un nivel de 1,1% în luna decembrie. Inflația de bază este urmărită cu atenție de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție