Eurostat: România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE și în luna august
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august până la 2,4%, de la un nivel de 2,8% în iulie, iar România este, pentru a șasea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,3%, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. În luna august, țările membre ale UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,3%), Belgia (4,3%) și Polonia (4%).
Comparativ cu datele din luna iulie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în șase state membre.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,6% în luna iulie, până la 2,2% în luna august. Totuși, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut ușor, de la 2,9%, până la 2,8%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate