Eurostat: România a înregistrat în octombrie a doua mare creștere a afacerilor cu amănuntul din UE
Numărul 37, 13-19 decembrie 2016 » Breviar statistic
România a înregistrat în octombrie a doua mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 8,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm fiind consemnat de Luxemburg, de 16%, în timp ce media la nivelul UE a fost de 3,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat și citate de News.ro. Slovenia s-a plasat pe locul al treilea, cu un avans similar cu al României, de 8,7%. În schimb, vânzările de retail au scăzut în Belgia cu 1,9%. În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat în octombrie cu 2,4%, iar în UE, cu 3,5%, în termeni anuali.
Eurostat calculează afacerile cu amănuntul ajustate la factorii de calendar și sezonieri.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) au arătat că cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a avansat în octombrie cu 7,9% față de aceeași perioadă din 2015, ritm inferior celui înregistrat în lunile precedente, și a fost susținută mai ales de vânzările de bunuri nealimentare. Ritmul de creștere din luna octombrie este sub cel din septembrie, de 9,7%, și mult mai redus față de nivelul înregistrat în august, de 12,6%. Comparativ cu luna septembrie, afacerile din comerțul cu amănuntul au scăzut în octombrie cu 0,2% pe serie brută, dar au urcat cu 0,5% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare.
Potrivit Eurostat, în UE afacerile din comerțul cu amănuntul au înregistrat în octombrie un avans de 0,4% comparativ cu luna septembrie. Datele sunt ajustate la factorii de calendar și sezonieri. În zona euro, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a urcat în octombrie cu 1,1% față de luna anterioară, iar în UE, cu 1,2%. Cele mai mari creșteri față de septembrie s-au înregistrat în Slovenia (3,7%), Luxemburg (2,9%) și Germania (2,4%), iar scăderi, în Malta (-0,5%), Irlanda (-0,4%) și Ungaria (-0,3%).
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale