Eurostat: România, printre țările cu scădere a producției industriale, în iulie
Telex » Știri 16 septembrie, 9:08
Producția industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană în iulie, comparativ cu luna precedentă (când acest indicator nu s-a modificat în zona euro și a crescut cu 0,1% în UE), iar Malta, Estonia și România sunt țările care au înregistrat cele mai severe decliurin, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri ale producției industriale în iulie, față de iunie, au fost în Irlanda (9,2%), Croația (8%) și Belgia (7,3%), iar cele mai semnificative declinuri în Malta (-5,5%), Estonia (-4,8%) și România (-3,4%).
În cazul UE, a scăzut cu 1,3% producția de bunuri intermediare, cu 1,7% cea de bunuri de capital, cu 2,2% cea de bunuri de folosință îndelungată, în timp ce a crescut cu 0,4% producția de energie și cu 2,1% producția de bunuri de folosință imediată.
De asemenea, producția industrială a scăzut cu 2,2% în zona euro și cu 1,7% în Uniunea Europeană în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri anuale ale producției industriale în iulie au fost în Danemarca (19,8%), Grecia (10,8%) și Finlanda (6,4%), iar cele mai semnificative scăderi în Ungaria (-6,4%), Estonia (-5,8%), Germania (-5,5%) și România (-4,3%).
În cazul UE, a scăzut cu 2,7% producția de bunuri intermediare, cu 5,4% cea de bunuri de capital, cu 3,5% cea de bunuri de folosință îndelungată, în timp ce a crescut cu 2,3% producția de energie și cu 3,9% producția de bunuri de folosință imediată.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România producția industrială a consemnat în iulie, comparativ cu luna precedentă, o creștere de 3%, ca serie brută, pe fondul majorărilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+10,7%), industria extractivă (+4,6%) și industria prelucrătoare (+1,9%). La polul opus, ca serie ajutată, sectorul producției industriale a scăzut cu 3,4%, situație determinată de activitate derulată în industria prelucrătoare (-4,6%).
În același timp, în iulie 2024, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, precum și industria extractivă au crescut cu 3,1%, respectiv cu 1,2%, comparativ cu luna anterioară.
La nivelul lunii iulie 2024, față de aceeași perioadă din 2023, producția industrială (serie brută) a crescut cu 0,2%, datorită industriei extractive (+2,9%). Pe de altă parte, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 0,2%, iar industria prelucrătoare a rămas la același nivel, de la un an la altul.
De asemenea, ca serie ajustată, producția industrială s-a diminuat în iulie 2024, față de luna similară din 2023, cu 3,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-4,5%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,6%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate