Eurostat: România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului cu forța de muncă în T1
Numărul 24, 22-28 iun. 2022 » Breviar statistic
Costul orar al forței de muncă a crescut cu 3,7% în UE și cu 3,2% în zona euro, în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Ungaria (20,1%), urmată de Bulgaria și Letonia (ambele cu 12,8%), Lituania (12,6%), Polonia (10,6%), Estonia (9,5%) și România (8,6%), singurul declin fiind în Grecia (-4,7%).
Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 8,6% în primul trimestru din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 8,5%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 3,3% în primul trimestru din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,1%.
În primul trimestru din 2022, avansul costurilor cu forța de muncă în România se datorează creșterii cu 11,8% a costului orar al forței de muncă în domeniul business, în timp ce s-a înregistrat un avans de 1,1% în domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 12,7% în servicii, cu 10,9% în industrie și cu 9% în construcții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice