
Eurostat: Românii fac, în medie, 27 de minute până la locul de muncă
Numărul 42, 27 oct. - 2 nov. 2020 » Roza vânturilor
Persoanele ocupate din Uniunea Europeană au făcut, în medie, 25 de minute de acasă și până la locul de muncă în anul 2019, românii fiind aproape de media din UE, cu o durată medie a navetei de 27 de minute, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Țările unde naveta de acasă la locul de muncă durează cel mai puțin sunt Cipru (19 de minute), Grecia (20 de minute), Italia și Portugalia (ambele cu 21 de minute). La polul opus sunt Letonia, unde persoanele ocupate fac zilnic o navetă de 33 de minute, urmate de Ungaria și Luxemburg, ambele cu 29 de minute.
În cea mai mare parte a statelor membre (17 țări, printre care și România) durata medie a navetei de acasă la locul de muncă este cuprinsă între 24 și 28 de minute.
La nivelul Uniunii Europene, mai mult de jumătate (61,3%) din persoanele ocupate făceau zilnic mai puțin de 30 de minute de acasă până la locul de muncă. În schimb, una din patru (26,3%) călătorea între 30 și 59 de minute până la locul de muncă și mai puțin de una din zece (8,1%) făcea naveta cel puțin 60 de minute până la locul de muncă. Doar 4,3% dintre cei angajați în UE nu trebuiau să călătorească deloc pentru a ajunge la muncă.
În majoritatea țărilor pentru care sunt disponibile date arată că femeile care trăiesc singure fără copii au o durată medie a navetei mai mare decât femeile singure cu copii în gospodărie. Cele mai pronunțate exemple au fost înregistrate în Croația (26 versus 17 minute), Germania (26 versus 22 minute), Letonia (31 versus 27 minute) și Grecia (22 versus 18 minute). O situație similară pentru bărbații singuri există doar în șase state membre: Letonia, Ungaria, Olanda, Cehia, România și Spania.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
UE alocă 5,1 miliarde de euro pentru promovarea de noi orientări în domeniul sănătății publice
Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Incandescent – la propriu și la figurat, despre un meșteșug străvechi
Nicolae Titulescu, un reper pentru diplomația românească și mondială
Longevitatea creatoare; pentru vârstnici – exerciții de memorie, pentru tineri – identificarea „rădăcinilor”
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși