Eurostat: Un sfert dintre români au salarii mici
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Breviar statistic
Statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr de lucrători în categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), România (24,4%), Lituania (24%) și Polonia (23,6%), se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pe ansamblul UE, unul din șase lucrători este inclus în această categorie, statele membre unde acest număr este redus fiind Suedia (2,6%), Belgia (3,8%) și Finlanda (5,3%).
Țara noastră înregistrează una dintre cele mai mari discrepanțe pentru salarizarea brută orară, potrivit unui studiu Eurostat. Cei mai bine plătiți 10% dintre români câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiți. La nivel european, România este depășită doar de Polonia, cu 4,7 ca nivel de discrepanță. Raportul dintre cei mai bine plătiți români și salariul mediu include România tot în categoria statelor membre cu cele mai mari discrepanțe. Media salariului brut orar este de 2,5 ori mai mică decât cea pentru salariile de top. Aceeași diferență este înregistrată în Bulgaria, Cipru și Polonia, în timp ce Portugalia se clasează pe primul loc între statele membre. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde o oră de lucru este plătită în medie cu doar 1,7 ori mai puțin decât în categoria de vârf.
Un muncitor din România care primește o remunerație medie pentru ora de lucru câștigă doar de 1,9 ori mai mult decât salariul minim orar. Aceeași disparitate se înregistrează și în Germania, Polonia, Irlanda și Polonia. Cea mai mică diferență este înregistrată în Suedia (1,3), iar cea mai mare, în Estonia (2).
Referitor la nivelul mediu de salarizare raportat în euro, studiul Eurostat relevă că un român câștigă brut, în medie, doi euro pe oră, ocupând astfel penultimul loc la nivel european, după bulgari, care câștigă în medie doar 1,7 euro. La polul opus se situează Danemarca, unde un muncitor primește o remunerație orară brută de 25,5 euro.
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”