
Eurostat: Ungaria, Letonia și România, cele mai semnificative creșteri ale prețurilor producției industriale în UE, în decembrie
Telex » Știri
6 februarie, 9:56
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 25,2% în Uniunea Europeană (UE) și cu 24,6% în zona euro, în decembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Conform acestor date, prețurile producției industriale au crescut în toate statele membre ale UE în ritm anual, cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (62,7%), urmată de Letonia (49,4%) și România (41,9%).
Eurostat precizează că în decembrie prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de un avans de 49,6% al prețurilor la energie și de o creștere a prețurilor la bunurile de folosință imediată (16,7%), a prețurilor bunurilor intermediare (14%) și a prețurilor bunurilor de folosință îndelungată (9,9%).
Pe ansamblul anului trecut, prețurile producției industriale au crescut cu 34,3% în UE și cu 34,4% în zona euro, comparativ cu 2021.
În decembrie, comparativ cu luna precedentă, prețurile producției industriale au înregistrat o creștere de 1,1% în zona euro și de 1,2% în Uniunea Europeană, după un declin de 1% în zona euro și de 0,9% Uniunea Europeană, în noiembrie.
Cele mai semnificative creșteri ale prețurilor produselor care ies pe porțile fabricilor au fost înregistrate în Irlanda (43,2%), Bulgaria (6%) și Suedia (4,4%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (-3,2%), urmată de Croația (-2,6%) și Slovacia (-2,5%). România a raportat un avans de 1% în decembrie, după o creștere similară în luna precedentă.
Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie