Experimentele a cinci echipe de elevi români vor rula la bordul Stației Spațiale Internaționale
Numărul 13-14, 11-24 aprilie 2017 » Roza vânturilor
Cinci echipe de elevi români s-au calificat în faza finală a competiției spațiale Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) și promovată în țara noastră de ESERO România, Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – un proiect de colaborare între ESA și Agenția Spațială Română (ROSA). Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani a fost să proiecteze un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și să scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.
Cele cinci echipe din România calificate în faza finală a competiției sunt de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București (două echipe), Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud și Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Pașcani.
Experimentele celor cinci echipe române, alături de codurile unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene, au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA și a Fundației Raspberry Pi, după două faze preliminare.
Codurile echipelor calificate, odată transmise către Stația Spațială Internațională, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. La 15 mai a.c., rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet (aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale) le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiul cosmic vor fi descărcate și trimise spre Terra, unde vor fi analizate de echipele participante.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice