EY: Piața de fuziuni și achiziții a crescut cu 25% în prima jumătate a acestui an; valoarea tranzacțiilor a scăzut
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Analize și sinteze
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 109 tranzacții în primul semestru din 2022, în creștere cu 25% față de perioada similară a anului trecut, arată o analiză realizată de o compania de consultanță EY, relatează Agerpres. În pofida volumului mai mare de tranzacții, valoarea estimată a activității locale de fuziuni și achiziții a fost mai mică de la an la an, la 2,5 miliarde de dolari, față de 4,2 miliarde de dolari în S1 2021, ca urmare a unei scăderi de 51% a valorii tranzacțiilor dezvăluite, subliniază EY.
„Achiziția producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari a fost cea mai mare tranzacție din această perioadă, urmată de achiziția unui portofoliu de NPL-uri din România de către APS Holdings Corporation de la Bank of Cyprus, pentru 158 milioane dolari, achiziția parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane dolari și achiziția EXPO Business Park de către S IMMO, pentru 108 milioane dolari”, se arată în comunicatul companiei. Potrivit consultanților, investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți ai pieței de fuziuni și achiziții din România, reprezentând 89% din tranzacții.
Tranzacțiile interne au înregistrat un avans de 45% în S1 2022 față de aceeași perioadă din anul trecut, totalizând 55 de tranzacții, în timp ce jucătorii străini și-au crescut activitatea cu doar 9% pe piața românească (49 de tranzacții) față de aceeași perioadă din anul precedent. În ceea ce privește proveniența, cei mai activi investitori au fost din SUA (5 tranzacții), urmați de investitori din Olanda, Polonia, Belgia și Marea Britanie (câte 4 tranzacții).
Cele mai active sectoare în funcție de volumul tranzacțiilor atrase rămân tehnologia (15 tranzacții) și sectorul imobiliar (12 tranzacții), urmate de produse industriale diversificate (6 tranzacții), sănătate (5 tranzacții) și telecomunicații, media și divertisment și energie și utilități (câte 4 tranzacții).
La nivel global, în pofida perturbărilor geopolitice și financiare majore, activitatea de fuziuni și achiziții în prima jumătate a anului 2022 a fost rezilientă, potrivit analizei efectuate de EY. În prima jumătate a anului au fost realizate 2.274 de tranzacții, cu o valoare totală de 2,02 trilioane de dolari.
Natura tranzacțiilor transfrontaliere se schimbă și reflectă tensiunile geopolitice de pe scena mondială, comentează sursa citată. În timp ce nivelul tranzacțiilor transfrontaliere în S1 a scăzut (24% în 2022, față de o medie de 30% în perioada 2015-2019), ponderea tranzacțiilor transfrontaliere între țări strâns afiliate (friend-shoring) a crescut (51% în 2022, față de o medie de 42% în perioada 2015-2019). Analiza constată că investițiile din China în SUA au scăzut, de la 27 de miliarde de dolari în punctul culminant din S1 2016, la 1,9 miliarde de dolari, în timp ce investițiile nord-americane în Europa au crescut de la 60 de miliarde de dolari, la 149 de miliarde de dolari dolari în aceeași perioadă.
După SUA (900 de miliarde dolari) și China (175 de miliarde dolari), care în mod tradițional se află în fruntea clasamentului celor mai active piețe de fuziuni și achiziții, India a avut un început de an extrem de activ, valoarea combinată a tranzacțiilor sale externe, interne și domestice sărind la 128 de miliarde dolari, în creștere de 215% față de media ultimului ciclu de tranzacții (2015-2019).
Tehnologia a fost pe mai departe motorul principal în fuziunile și achizițiile de la nivel mondial în S1 2022. Deși activitatea de fuziuni și achiziții în valoare de 627 miliarde dolari a scăzut cu 20% față de nivelurile record din 2021, aceasta a reprezentat, totuși, aproape o treime (31%) din activitatea globală de fuziuni și achiziții, au explicat consultanții. Tranzacțiile axate pe ținte tehnologice sunt acum la un nivel dublu față de ciclul anterior (cu 95% mai mult față de media 2015-2019, de 322 miliarde dolari).
În schimb, analiza EY constată că sectorul științelor vieții continuă să aibă performanțe slabe, în ciuda recentei crize din domeniul sănătății. Sectorul a înregistrat tranzacții în valoare de 111 miliarde dolari în 2022, până în momentul de față (în scădere cu 58% de la an la an și cu 48% raportat la media 2015-2019).
Sectorul bunurilor de consum, care a fost în mod tradițional o piață activă de fuziuni și achiziții, a înregistrat, de asemenea, o scădere de 27% a activității față de S1 2021, până la 91 miliarde dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate