Fabio Panetta (BCE): Euro digital ar putea fi lansat în 3-4 ani
Telex » Știri 25 mai 2023
Un euro digital ar putea fi lansat în 3-4 ani, însă, chiar și așa, bancnotele vor fi disponibile atâta timp cât va fi cerere pentru ele, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu pentru Les Echos, preluat de Reuters, relatează Agerpres. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveția, Canada, Japonia și Suedia.
"Suntem într-o fază preliminară în care ne comparăm notițele cu privire la progresele făcute", a spus Fabio Panetta, în interviul publicat pe site-ul BCE, adăugând că este nevoie de mult mai mult muncă. "Deși interoperabilitatea este de dorit, regulile naționale diferite cu privire la confidențialitate ar face acest lucru mai dificil", a apreciat Panetta.
Deocamdată, BCE studiază designul unui euro digital, distribuția și impactul său asupra sectorului financiar. "În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta și testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani. În cazul în care Consiliul guvernatorilor și legislatorii europeni, statele membre și Parlamentul European vor fi de acord, am putea lansa un euro digital în trei sau patru ani", a spus Fabio Panetta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național