FAO: Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel-record în februarie

FAO: Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel-record în februarie

Numărul 9, 9-15 mar. 2022  »  Lumea în care trăim

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record în februarie, în urma majorării prețului uleiurilor vegetale și a prețurilor la lactate, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie. Datele pentru ianuarie au fost revizuite în scădere, inițial fiind raportat un nivel de 135,7 puncte.

Prețurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea ratei inflației, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în țările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Temerile privind situația recoltelor și disponibilitatea exporturilor furnizează doar o explicație parțială a creșterii prețurilor globale la produsele alimentare. „Majorarea prețurilor produselor alimentare vine din afara producției de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrășămintelor și al furajelor”, a apreciat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage. Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadării Ucrainei de către Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Mării Negre au afectat piețele agricole încă înainte de izbucnirea conflictului, iar analiștii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și al semințelor oleaginoase.

Prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nou nivel record, din cauza tensiunilor geopolitice.

Potrivit FAO, prețurile la cereale s-au majorat cu 3% luna precedentă, prețul grâului a urcat cu 1,1% iar prețul porumbului a crescut cu 5,1%, din cauza temerilor privind furnizările din porturile de la Marea Neagră.

Prețurile la lactate au urcat cu 6,4% în februarie, a șasea lună de creștere consecutivă, în timp ce prețurile la carne au crescut cu 1,1% luna precedentă.

În contrast, prețurile mondiale la zahăr au scăzut cu 1,9% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.

FAO a dat publicității primele estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2022, prognozând o creștere a producției mondiale de grâu la 790 milioane de tone, de la 775,4 milioane de tone în 2021, datorită randamentelor ridicate și a suprafețelor mari plantate în Canada, Statele Unite și Asia. FAO avertizează că proiecțiile nu au luat în calcul posibilul impact al conflictului dintre Rusia și Ucraina.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.