FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv, deși s-a înregistrat o creștere a prețurilor uleiurilor vegetale și a zahărului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Prețurile mai scăzute la cereale, carne și produse lactate au compensat prețurile mai ridicate la uleiurile vegetale și zahăr, a precizat FAO.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, față de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.
Totodată, FAO și-a înrăutățit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub producția realizată în 2021 și ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.
Înrăutățirea prognozelor privind producția mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producția de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operațiunilor post-recoltare, a indicat FAO.
De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone față de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice