Festivalul Național de Teatru, ediția 2016
Numărul 28, 11-17 octombrie 2016 » Roza vânturilor
Timp de zece zile, între 21 și 30 octombrie, vor avea loc la București reprezentații care vor da ocazia publicului să vadă 40 de spectacole românești din stagiunea 2015-2016, precum și producții de teatru și dans din străinătate în care își vor arăta măiestria mari artiști, cu prilejul ediției a 26-a a Festivalului Național de Teatru, produs de UNITER, ARCUB și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Capitală, cu sprijinul Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului București. Partener al festivalului este Institutul Cultural Român. Directorul artistic și selecționerul FNT este criticul Marina Constantinescu, care a ales creațiile cele mai reprezentative ale acestui moment teatral din România.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, la 21 octombrie, începând cu ora 19.30, în aceeași seară fiind programat și spectacolul de dans în două părți al lui Gigi Căciuleanu (Sala Studio a TNB).
Nume consacrate ale scenei românești, dar și din străinătate vor fi prezente la această ediție a festivalului: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Yuri Kordonsky, Radu Afrim, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele.
Dintre producțiile românești incluse în selecția festivalului menționăm Cutia Pandorei de Katalin Thuróczy, în regia lui Felix Alexa, cu Mariana Mihuț și Șerban Pavlu, A douăsprezecea noapte, de William Shakespeare, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, L’Om DADa, spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu, Iulius Cezar, de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Între noi e totul bine, de Dorota Masłowska, regia Radu Afrim.
Un spectacol din străinătate invitat la festival, apreciat deopotrivă de critici și de public, este Livada de vișini de A. P. Cehov, în viziunea renumitului regizor Lev Dodin, producție distinsă anul trecut cu Premiul Național al Rusiei „Masca de aur” la categoria Cel mai bun spectacol. Din distribuție fac parte Ksenia Rappoport și Danila Kozlovsky, ambii laureați ai prestigiosului premiu „Stanislavski” pentru interpretările date protagoniștilor Livezii de vișini – Ranevskaia și, respectiv, Lopahin. Spectacolul va avea două reprezentații, la 29 și 30 octombrie, iar publicul va beneficia de supratitrare în limbile română și engleză.
Alte producții din străinătate ce vor anima scena acestei ediții a FNT sunt Fresca, un spectacol de dans al companiei Ballet Preljocaj după basmul chinezesc The Painting on the Wall, spectacolele Acum și Scurte povestiri, în coregrafia lui Carolyn Carlson.
Biletele pentru reprezentațiile celei de-a 26-a ediții a Festivalului Național de Teatru s-au pus în vânzare online, pe www.mystage.ro/fnt, și la casa de bilete centralizată a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
Un eveniment conex al festivalului este licitația caritabilă Dăruind vei dobândi, care continuă și în acest an la Galeriile Artmark. Astfel, sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 12.00, la galeriile amintite se va desfășura o licitație cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activității teatrale, oferite de artiști de seamă ai momentului sau de familiile acestora. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului caritabil inițiat de UNITER – Campania Națională Artiștii pentru artiști.
Mai multe informații despre programul acestei ediții a Festivalului Național de Teatru sunt disponibile pe www.fnt.ro, www.mystage.ro și pe pagina de Facebook dedicată evenimentului. (O.P.)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara