Fiecare român aruncă 129 kilograme de mâncare pe an; media la nivelul UE este de aproape două ori mai mare

Fiecare român aruncă 129 kilograme de mâncare pe an; media la nivelul UE este de aproape două ori mai mare

Telex » Știri 30 septembrie 2020  

Fiecare român aruncă pe an 129 kilograme de mâncare, în medie, iar ținta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030, a declarat, la un eveniment de profil, Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, citat de Agerpres. „Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificație, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept țintă înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare”, a spus Cornel Hanganu. Potrivit acestuia, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greșit cantitățile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar și pentru că nu suntem atenți la termenul de valabilitate.

„12% din mâncarea cumpărată ajunge la coș, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coș. Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriție și risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populația României este obeză, ceea ce înseamnă că educația alimentară are carențe, oamenii nu se preocupă de calitatea și de cantitatea mâncării”, a adăugat Cornel Hanganu.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a arătat că, pentru a diminua risipa alimentară, cea mai importantă este educarea consumatorului în familie și în sistemul educațional, dar și reglementările și activitatea instituțiilor care au atribuții în acest sens. „Mă bazez foarte mult pe implicarea autorităților, a institutelor de cercetare, a mediului academic și a partenerilor interesați de acest fenomen. Noi, la Ministerul Agriculturii, care ar trebui să ne precupăm în primul rând de securitatea alimentară și de suficiența hranei, contribuim la acest subiect. Noi vom încerca să tragem un semnal de alarmă, să facem o agricultură sustenabilă, durabilă, să educăm consumatorul în direcția prevenirii risipei alimentare și în direcția consumului de produse proaspete și sănătoase”, a spus ministrul.

Totodată, risipa de resurse înseamnă și un factor ridicat de poluare, a completat el. „Trebuie să consume produse locale, proaspete, românești, așa vom reuși să ajungem la acel echilibru unde presiunea pe producții foarte mari, unde agricultura este mai puțin durabilă, acolo unde s-a făcut exces s-a demonstrat că lucrurile nu sunt foarte bune. Acum avem ocazia să ne oprim să nu mergem pe drumurile greșite pe care au mers unele țări care acum prin aceste strategii vor să corecteze acele greșeli. Putem prin educație să ajungem la echilibru între veniturile decente ale celor din agricultură și, pe de altă parte, consumatorul să aibă acces la o hrană sănătoasă, de calitate. Sigur că pentru o hrană sănătoasă prețul este mai mare, dar este de preferat să cheltuim puțin mai mult pentru o hrană sănătoasă”, a precizat ministrul.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.