Filiala Mureș
Numărul 45, 26 nov. - 2 dec. 2019 » Săptămâna antreprenoriatului – CECCAR
Aflat la Târgu Mureș cu ocazia evenimentului ce a avut loc în data de 21 noiembrie, președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, a declarat: „Probabil că vă puneți întrebarea: Ce ne-a determinat să organizăm un astfel de eveniment? (...) Ne dorim să aflăm cum suntem percepuți de către mediul de afaceri, ce nevoi au antreprenorii, iar noi să conștientizăm că expertul contabil, astăzi, este cu totul altul față de expertul contabil de acum 10-15 ani.
Activitatea noastră, având în vedere evoluția mediului economic și social, caracterizat prin globalizare și digitalizare, a devenit din ce în ce mai complexă și ar trebui să se anexe din ce în ce mai mult pe serviciile care într-adevăr aduc valoare adăugată antreprenorilor. (...) Rolul nostru s-a schimbat, iar aceasta este evoluția la nivel internațional, nu doar în țara noastră. Acestea au fost subiecte de discuție în cadrul tuturor întâlnirilor pe care le-am avut la nivel internațional, inclusiv la Congresul profesiei contabile, pe care l-am organizat anul trecut. Trebuie să ne adaptăm, pentru că altfel vom avea de suferit ca profesie. Digitalizarea și globalizarea au impact asupra tuturor profesiilor. Poate noi, mai mult decât alții, suntem influențați de acestea și trebuie să știm acest lucru. Tocmai de aceea am considerat că noi, ca organism profesional, trebuie să venim către clienții membrilor noștri cu aspecte concrete care să arate, de fapt, ceea ce putem face noi și ceea ce ar trebui să ne solicite antreprenorii. Am considerat că avem o datorie, în tot acest hățiș al reglementărilor, și că este util ca, printr-o abordare care are o latură științifică, să creăm un ghid pentru investitorii în România – Investitor în România. Un astfel de ghid există în numeroase țări dezvoltate, pentru a oferi informațiile necesare ce stau la baza deciziei de a investi sau nu într-o anumită zonă”.
De asemenea, președintele CECCAR a prezentat participanților la eveniment noutățile fiscale legislative europene ce implică profesia contabilă din România, făcând referire, totodată, la reprezentarea organismului profesional în Consiliul European Tax Adviser Federation (ETAF) – organizație profesională europeană care reprezintă profesioniștii în domeniul fiscal, între care se regăsesc și membrii CECCAR – pentru o perioadă de doi ani, precum și la reprezentarea în Grupul de experți în domeniul TVA, structură consultativă constituită la nivelul Comisiei Europene – pentru o perioadă de trei ani. „CECCAR este singurul organism profesional din România și din Sud-Estul Europei care a fost acceptat în Grupul de experți în domeniul TVA de la nivelul Comisiei Europene. Am transmis aplicații, au fost susținute interviuri, iar în urma acestora am fost selectați să facem parte din acest grup. Acest grup consiliază Comisia Europeană în materie de TVA. Toate directivele pe parte de TVA sunt discutate în cadrul acestui grup”.
Oameni de afaceri de succes de la nivelul județului Mureș au participat la eveniment și și-au exprimat opiniile conturate în urma relațiilor de colaborare îndelungate cu experți contabili membri ai CECCAR. Pe lângă recunoașterea rolului foarte important pe care îl are expertul contabil în derularea și în succesul businessului, aceștia au subliniat și aspecte care ar trebui îmbunătățite în această relație: comunicarea, atenția la nevoile clientului și un dialog intensificat cu privire la interpretarea legislației în domeniu.
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc