Finanțări pentru IMM-urile care dezvoltă proiecte de inovare
Numărul 34, 22-28 noiembrie 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru cecuri de inovare în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român.
Cecurile de inovare reprezintă granturi, adică alocații financiare nerambursabile, acordate IMM-urilor pentru finanțarea proiectelor cu grad ridicat de inovare din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru Planul național de cercetare, dezvoltare și inovare 2015-2020 (PNCDI III).
Cecul de inovare are o valoare maximă de 45.000 lei, nerambursabilă, și este utilizat de beneficiar (IMM) pentru a achita maximum 90% din valoarea totală a serviciilor prestate de furnizorul de servicii (organizația de cercetare).
Cecurile de inovare asigură sprijin pentru facilitarea achiziționării de servicii de cercetare-dezvoltare și inovare de la organizații publice de cercetare.
Cheltuielile eligibile pentru schema de ajutor de stat sunt:
- cheltuieli directe: cheltuieli de personal pentru membrii echipei, angajați ai furnizorului de servicii, cheltuieli privind stocurile și cheltuieli cu serviciile executate de terți, nu mai mult de 10% din valoarea cecului de inovare;
- cheltuieli indirecte (maximum 10% din cheltuielile directe).
Ajutorul se va acorda începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2016 și până în 2018, având un buget total de 20,25 milioane de lei.
Bugetul pentru cecurile de inovare se aprobă anual în cadrul PNCDI III, pentru anul 2016 fiind prevăzute 6,75 milioane de lei. Numărul estimat de beneficiari este de 450 pe întreaga durată de valabilitate a schemei de minimis.
Actul normativ prin care va fi promovată la nivel național schema de ajutor de minimis este decizia președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.
Furnizorul schemei de ajutor este Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), prin Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), iar administratorul este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea MENCS.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice