
FMI a înrăutățit estimările de creștere a economiei mondiale la 3,2% în 2019 și 3,5% în 2020
Numărul 28-29, 30 iulie - 12 august 2019 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognoza privind evoluția economiei mondiale în acest an și anul viitor, avertizând că escaladarea tensiunilor comerciale între SUA și China, noi tarife vamale în sectorul auto și un Brexit dezordonat ar putea reduce și mai mult expansiunea, investițiile și ar putea întrerupe lanțurile de furnizare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat Fondul Monetar Internațional (FMI), care se așteaptă acum la o creștere a economiei globale de 3,2% în 2019 și de 3,5% în 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani față de previziunile din aprilie.
Este a patra înrăutățire a prognozei FMI din octombrie 2018 și până în prezent.
Datele economice de până acum și atenuarea inflației indică o activitate economică globală mai slabă decât se estima, iar sporirea presiunilor dezinflaționiste și tensiunile comerciale și tehnologice reprezintă viitoare riscuri, se arată în raport.
De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimarea privind creșterea comerțului global cu 0,9 puncte procentuale, la 2,5% în 2019. Comerțul ar urma să se redreseze și să crească cu 3,7% în 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai puțin decât în precedenta prognoză.
„Principalul factor de risc la adresa economiei mondiale îl reprezintă evoluțiile adverse – escaladarea tensiunilor comerciale între SUA și China, noi tarife vamale în sectorul auto și un Brexit dezordonat – care ar putea reduce încrederea, investițiile, ar putea disloca lanțurile de furnizare și ar putea încetini semnificativ economia mondială față de valoarea de referință”, apreciază FMI.
Instituția avertizează că perspectivele comerciale slabe afectează și investițiile, iar mediul de afaceri este pesimist în special în privința comenzilor noi, deși încrederea în sectorul serviciilor nu s-a modificat foarte mult, stimulând angajările și încrederea consumatorilor. În statele dezvoltate, cum ar fi SUA, creșterea a fost peste așteptări, în timp ce zona euro a încetinit, așa cum se estima.
PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creștere de 2,6% în 2019, și de 1,9% în 2020, în timp ce economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,3% în acest an și de 1,6% anul viitor.
Războiul comercial și cererea externă slabă afectează economia Chinei, care ar urma să crească cu 6,2% în 2019 și cu 6% în 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru ambii ani față de previziunile din aprilie.
De asemenea, în statele din Europa emergentă și în curs de dezvoltare, unde este inclusă și România, economia va crește cu 1% anul acesta și cu 2,3% anul viitor, după ce în aprilie FMI previzionase un avans de 1,4% în 2019 și de 3,3% în 2020, se arată într-o actualizare a raportului „World Economic Outlook”, publicat de FMI.
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic şi sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferinţele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Ţara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri şi spectacole de muzică modernă
Concursul internaţional „George Enescu”. Pe podium, înalta ţinută artistică şi virtuţile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziţie internaţională Leonardo da Vinci, la Buşteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaţilor”