FMI: Datoria globală a atins nivelul record de 188.000 de miliarde de dolari, aproximativ 230% din PIB-ul mondial
Numărul 43, 12-18 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Datoria globală a atins nivelul record de 188.000 de miliarde de dolari, sau aproximativ 230% din PIB-ul mondial, a afirmat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), avertizând asupra riscurilor la adresa stabilității financiare provocate de datoria masivă, transmit Kyodo și AFP, citate de Agerpres. „Datoria publică în economiile avansate este la un nivel care nu s-a mai înregistrat de la Al Doilea Război Mondial. În țările emergente, datoria publică este la un nivel asemănător celui de la criza datoriilor din 1980”, a declarat Georgieva, într-un discurs rostit la Washington.
Recenta majorare a datoriei în economiile avansate este în mare măsură rezultatul măsurilor adoptate ca răspuns la criza financiară din 2008, după colapsul băncii americane de investiții Lehman Brothers Holdings Inc.
În țările în curs de dezvoltare, majorarea datoriei reflectă declinul accentuat al prețului la materiile prime, dezastrele naturale, conflictele civile și cheltuielile ridicate de investiții cu proiecte neproductive, a explicat șeful FMI.
În decembrie 2018, FMI anunța că datoria globală a totalizat 184.000 de miliarde de dolari în 2017, un nivel record la acel moment. În 2016, nivelul datoriei globale era de 164.000 de miliarde de dolari.
Deși împrumuturile sectorului privat reprezintă cea mai mare parte a datoriei globale, creșterea suplimentară va reprezenta un risc pentru cetățeni și guverne, în cazul unei încetiniri a economiei, a avertizat Kristalina Georgieva.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice