FNGCIMM: 4.800 de garanţii acordate în cadrul programului Start-Up Nation 2017
Numărul 28-29, 24 iulie - 6 august 2018 » Breviar statistic
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat, într-un comunicat, că a ajuns la finalul procesului de aprobare a garanţiilor pentru creditele acordate de băncile partenere (Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi CEC Bank) în cadrul programului Start-Up Nation 2017. „Derularea cu succes a garantării creditelor acordate beneficiarilor programului Start-Up Nation 2017 se datorează unei bune coordonări operaţionale la nivelul Fondului, bazate pe un corp de profesionişti ai instituţiei, cu o mare putere de adaptabilitate, manifestată prin crearea unor fluxuri de avizare optimizate, digitizate, care să răspunda nevoilor pragmatice pentru un program de anvergură naţională. De asemenea, buna cooperare inter-instituţională între FNGCIMM şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Finanţelor Publice, alături de colegii de la Fondul Naţional de Contragarantare, a contribuit la fluidizarea proceselor de analiză”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM.
„Lansat la mijlocul lunii septembrie 2017, mecanismul de garantare a creditelor punte s-a dovedit un instrument eficient de optimizare în derularea Programului Start-Up Nation, atât prin dinamizarea accesului la fondurile necesare implementării proiectelor, cât şi prin caracterul accesibil, generat de costurile diminuate prin facilitatea de contragaratare acordată de Fondul Român de Contragarantare – comisionul standard reglementat de Comisia Europeană, de 3,8%, a fost redus astfel până la 2,48%. Din totalul antreprenorilor care au accesat mecanismul de garantare a creditelor de prefinanţare, circa 65% au beneficiat şi de contragaranţii. Majoritatea finanţărilor obţinute au ca destinaţie implementarea proiectelor de investiţii (99%), fiind, astfel, confirmat rolul de catalizare a dezvoltarii economice sustenabile la nivel naţional”, se subliniază în comunicat.
Astfel, FNGCIMM a emis, în cadrul Programului Start Up Nation 2017, 4.800 garanţii pentru creditele punte, ceea ce reprezintă peste jumatate (57%) din totalul celor 8.444 de proiecte ce au primit acordul de finanţare la finele anului trecut. Cu o pondere de 56% în totalul garanţiilor acordate de FNGCIMM în cadrul programului Start-Up Nation 2017, industria prelucrătoare reprezintă principala destinaţie a proiectelor de investiţii finanţate, iar sectorul alimentar a atras cele mai multe iniţiative de business, fiind urmat de industria mobilei.
Scrisorile de garanţie acordate de FNGCIMM au fost solicitate de beneficiari din toate judeţele ţării, pe primele trei poziţii ale clasamentului situându-se Regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de judeţele Cluj şi Bihor.
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”