
Fonduri europene de aproape 211 milioane de euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală în 2020
Numărul 6, 18-24 feb. 2020 » Fonduri europene
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va deschide în perioada martie - iulie 2020 mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru 12 submăsuri din PNDR 2020, fondurile totale alocate fiind estimate la aproape 211 milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), informează Agerpres. Una dintre cele mai așteptate submăsuri - sM 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice - componenta irigații” are prevăzute și cele mai multe fonduri pentru sesiunea care se va deschide în martie - aprilie, respectiv 43,22 milioane de euro.
O altă submăsură cu fonduri de 42,68 milioane de euro, programată pentru deschidere la finele lunii aprilie, este sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, iar alte 42,28 milioane de euro sunt disponibile din martie pentru sM 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvo-mediu”.
Submăsura sM 17.1 „Contribuții la primele de asigurări” cu deschidere în luna martie are prevăzute fonduri de 39,33 milioane de euro, în timp ce submăsurile sM 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale” și sM 5.2 „Sprijin pentru investiții în acțiuni menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale”, ambele programate pentru deschidere în luna februarie, au disponibile fonduri de 13,03 milioane de euro, respectiv 3,67 milioane de euro.
Potrivit sursei citate, în luna aprilie se deschide sM 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” care are prevăzută o alocare de 6,89 milioane de euro.
De asemenea, tot în luna aprilie vor mai fi deschise măsurile M 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei”, care are o alocare de 7,22 milioane de euro, și sM 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupului de Acțiune Locală” cu fonduri de 4,35 milioane de euro.
Nu în ultimul rând, în luna iulie se vor deschide sesiuni pentru sM 3.2 „Sprijin pentru activitățile de informare și de promovare desfășurate de grupurile de producători în cadrul pieței interne” pentru care a fost alocată o sumă de 4,07 milioane de euro, pentru sM 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate” - 2,008 milioane de euro, iar din luna martie se pot depune proiecte pentru sM 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” cu fonduri de 1,98 milioane de euro.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma totală plătită beneficiarilor până la mijlocul lunii decembrie se ridică la 5,22 de miliarde de euro, din care 2,86 miliarde de euro pe măsurile de investiții și 2,36 miliarde de euro pe măsurile care vizează angajamente de mediu și climă pentru care se efectuează anual plăți compensatorii pe suprafață, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Gradul de absorbție pe fondurile europene gestionate de AFIR depășea 55% la mijlocul lui decembrie, iar cu prefinanțarea pe care a primit-o România în anii 2015 și 2016 se ajungea la 59%.
Până la data de 8 februarie, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru investițiile în agricultură și dezvoltarea durabilă a mediului rural finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020.
Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 ( PNDR) se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a spațiului rural. Cele 14 măsuri de dezvoltare rurală au o alocare financiară de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și 1,347 miliarde de euro contribuție națională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii româneşti se bucură în lume de o tot mai largă recunoaştere
Capodopere ale lui Picasso şi Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală şi naţională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranţă” a tradiţiei şi inovaţiei artistice
KINOdiseea de la Bucureşti, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand naţional consacrat absolut la scară mondială