Franța propune stabilirea unor obiective de producție agricolă în UE
Numărul 14, 13-19 apr. 2022 » Lumea în care trăim
Franța a propus, zilele trecute, la reuniunea miniștrilor europeni ai Agriculturii, stabilirea de „ținte de producție agricolă” în Uniunea Europeană, pentru a întări o securitate alimentară ale cărei deficiențe au fost scoase la lumină consecințele războiului din Ucraina, transmite AFP, preluată de Agerpres. Pe termen scurt, majoritatea statelor membre au cerut utilizarea fondurilor disponibile încă în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-și susține fermierii.
„Misiunea principală a agriculturii noastre este acea de a hrăni, vom fixa ținte de producție, fără a pierde din vedere protecția mediului”, a apreciat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Acesta i-a îndemnat pe omologii săi „să aibă o viziune clară a nivelului de producție care ar permite aprovizionarea cetățenilor europeni în condiții satisfăcătoare de preț și de a sigura rolul UE în securitatea alimentară mondială”.
„Dacă nu ne putem întrebări cu privire la nivelul de producție putem ajunge în situația în care nu ne vom mai putea asigura suveranitatea agroalimentară”, a explicat Julien Denormandie, care a calificat drept „aberantă” dependența europeană de proteinele vegetale sud-americane.
Ministrul francez al Agriculturii, a cărui țară asigură în prezent președinția rotativă a UE, estimează că fixarea de obiective europene de producție agricolă „se va impune ca evidentă în lunile și anii următori”.
În perioada imediată, în contextul în care fermierii europeni se confruntă cu explozia prețurilor la carburanți și cu tensiuni pe lanțurile de aprovizionare cu îngrășăminte și furaje, UE mizează pe ajutoare de urgență pentru exploatațiile agricole în ideea de a evita orice diminuare a producției.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice