Frecvență și secvențialitate
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » La început a fost cuvântul...
Nimeni nu contestă necesitatea abordării în mass-media a temelor economico-sociale actuale și de perspectivă într-o manieră riguros științifică. Numai că anumite cerințe ale analizelor de acest tip, mai ales cele de ordin lingvistico-logic, nu sunt respectate totdeauna. De exemplu, un participant la o dezbatere televizată a afirmat că fenomenele examinate de antevorbitori „se petrec, din când în când, definindu-se prin caracterul lor sporadic”. În afară de faptul că orice „fenomen” se manifestă printr-o continuitate firească, remarcăm în aserțiunea citată că sintagma „din când în când” este exact echivalentul „caracterului sporadic”.
La rândul lui, un reporter de radio a remarcat „raritatea” unui anumit produs în magazinele de specialitate, considerând că „nu ne întâlnim prea des cu astfel de bunuri”. Păi, care ar fi definiția „rarității”? Nu cumva faptul că este ceva cu care „nu ne întâlnim prea des”?
Din unghiul de abordare al aceleiași teme, reținem și următoarea frază dintr-un editorial apărut în presa cotidiană: „Următoarea etapă a concursului urmează după cea actuală, astfel încât se succed una după alta”. Culmea ar fi fost ca o „etapă următoare” să nu fi fost precedată „de o alta” și ca „etapele succesive” să nu se desfășoare „una după alta”. Cât privește diferitele variante ale formulei „urmează” să se petreacă în zilele, în perioadele „următoare”, am mai avut ocazia să le semnalăm „frecvența” în presa tipărită și audiovizuală, dar, când ne referim la acuratețea redactării, constatăm că nu totdeauna „repetiția este mama înțelepciunii”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național