MyWIZ, secretul contabililor de succes
Gerul ar putea reduce cu o treime producția de vin a Franței

Gerul ar putea reduce cu o treime producția de vin a Franței

Numărul 16-17, 28 apr.-11 mai 2021  »  Roza vânturilor

Gerul care a lovit luna aceasta viile din Franța ar putea diminua, cu aproximativ o treime, producția de vin din acest an comparativ cu situația din ultimii ani, a anunțat organismul public FranceAgriMer, pe baza estimărilor inițiale ale producătorilor de vin, informează Reuters, preluată de Agerpres. Pierderile de producție, care ar putea fi revizuite pe măsură ce impactul gerului va deveni mai clar în săptămânile următoare, sunt preconizate la aproximativ 15 milioane de hectolitri, ceea ce ar duce producția de vin a Franței în 2021 la circa 28%-32% sub media volumelor din ultimii ani, a precizat Ygor Gibelind, specialist pentru sectorul vinului la FranceAgriMer.

„Acest ger a fost unul excepțional, în sensul că a ajuns atât de departe în sud și a fost atât de răspândit”, a spus Gibelind, adăugând că pagubele au fost exacerbate de temperaturile ridicate care au precedat înghețul și au accelerat creșterea plantelor. Printre regiunile viticole cele mai afectate se numără Burgundia, unde estimările inițiale privind pierderile se ridică la aproximativ 50%, Languedoc cu 40% și Aquitaine, unde este inclusă și zona Bordeaux, cu pierderi de aproximativ 30%, a adăugat Gibelind.

Viile se numără printre suprafețele agricole din Franța afectate de gerul sever din urmă cu câteva săptâmâni, alături de livezile de fructe și culturile de sfeclă de zahăr, care au suferit și ele pierderi considerabile.

Guvernul de la Paris a promis că va aloca ajutoare în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru agricultură, inclusiv prin accesul producătorilor de vin la un fond destinat limitării efectelor negative ale dezastrelor naturale, pentru a-i despăgubi pentru 40% din pierderile care nu sunt acoperite de asigurări.

Producătorii de vin vorbesc despre posibile pierderi economice în valoare de 1,5 - 2 miliarde de euro din cauza gerului, susține Gibelind, în linie cu estimările anterioare ale sectorului. Pierderile potențiale din acest an ar putea duce producția de vin din 2021 la aproximativ 32 milioane hectolitri, fiind posibil să fie chiar mai mică decât cea de 36 milioane de hectrolitri înregistrată în 2017, un an cu condiții meteo nefavorabile. 

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.