Grecia va colabora cu România și Bulgaria pentru a contracara explozia prețurilor la electricitate
Telex » Știri 10 septembrie, 9:53
Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că piața unificată de electricitate din UE nu funcționează pentru Europa de Sud-Est, adăugând că el va colabora cu România și Bulgaria pentru a găsi o soluție permanentă la explozia prețurilor la electricitate în regiune, informează Reuters, preluată de Agerpres. Grecia își obține aproape jumătate din electricitate din parcuri fotovoltaice și parcuri eoliene, la prețuri reduse, însă la fel ca și alte țări din sudul Europei s-a confruntat cu creșteri periodice de prețuri în lunile fierbinți de vară, când cererea pentru aer condiționat atinge valori maxime, iar oferta de electricitate din alte țări interconectate este una redusă.
„Liniile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energie de pe piața din Europa Centrală spre cea din Europa de Sud-Est. Asta duce la prețuri extreme în unele zile, ceva ce nu poate fi acceptat”, a spus Theodore Skylakakis pentru un post de radio din Grecia.
Skylakakis a mai spus că modelul țintă al unei piețe unificate de electricitate în UE nu funcționează. În acest sens, premierul Greciei este așteptat să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni.
Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o inițiativă comună de către miniștrii Energiei din Grecia, Bulgaria și România pentru a crea „un mecanism permanent de intervenție oricând se înregistrează prețuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieței energetice europene”.
Guvernul conservator de la Atena a prelungit luna trecută taxa pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, pentru a finanța subvențiile la electricitate pentru consumatorii care au dificultăți de pe urma exploziei facturilor la energie. Duminică, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a spus că guvernul său va continua să facă asta atât timp cât autoritățile europene nu reușesc să rezolve problema.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale