Guvernul a aprobat o serie de acte normative care vizează investiții pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare
Telex » Știri 9 august, 9:51
Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), o serie de acte normative care vizează indicatorii tehnico-economici aferenți unor investiții de 2,1 miliarde lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Conform unui comunicat al MTI, citat de Agerpres, prima hotărâre aprobă indicatorii tehnico-economici prin care se asigură modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară din stațiile de cale ferată ale sectoarelor de pe raza Sucursalelor Regionale CF București și Craiova. Acești indicatori sunt asociați obiectivului de investiții "Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară - 8 loturi: Lot 1- Sectoare CF: Lot 1 - Sucursalele Regionale CF București și Craiova", lucrare de utilitate publică de interes național.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 670 milioane lei, iar durata de realizare a sa este estimată la 15 luni.
Al doilea act normativ are în vedere indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară - 8 loturi: Lot 2 - Sectoare CF: Lotul 2 - Sucursalele Regionale Timișoara și Cluj".
"Creșterea nivelului de centralizare al unor instalații de semnalizare și integrarea acestora în centre de management ale traficului contribuie la îmbunătățirea siguranței circulației trenurilor și conduce la creșterea vitezei de circulație pe secțiile modernizate", se menționează în comunicat. În cazul acestui obiectiv valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este estimată la peste 1,14 miliarde lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 21 de luni.
Al treilea act normativ aprobat joi are în vedere indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară - 8 loturi: Lot 3 - Sectoare CF: Lot 3 - Sucursala Regională CF Brașov". Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) aprobată de Executiv este de peste 376 milioane lei, cu o durată de execuție a lucrărilor de 15 luni.
Investițiile menționate sunt parte a proiectului "Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară", subliniază sursa citată.
Aceasta reprezintă una dintre etapele prin care se realizează lucrările cuprinse în capitolul I.1 - Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare din Pilonul I - Tranziția verde, Componenta C4 - Transport sustenabil din PNRR, respectiv "Centralizări electronice și electrodinamice", al cărui obiectivul general vizează îndeplinirea "Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025", aprobată de Guvern prin HG nr. 985/2020.
Finanțarea obiectivelor de investiții se realizează din Planul Național de Redresare și Reziliență al României - fonduri externe nerambursabile - capitolul I.1-Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare din Pilonul I - Tranziția verde, Componenta C4 - Transport sustenabil, respectiv "Centralizări electronice și electro-dinamice", de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate "C.F.R."-S.A, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție