GWEC: Noile instalații eoliene au atins un nivel record anul trecut
Numărul 16, 24-29 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacități de 117 gigawați (GW), un nivel record, dar trebuie anual să adauge triplul acestei cantități, până la finalul deceniului, pentru a îndeplini obiectivele climatice, se arată într-un raport publicat de Consiliul Global al Energiei Eoliene (GWEC), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În 2023, capacitatea instalată a fost cu 50% mai ridicată decât în 2022. Anul trecut, instalațiile eoliene terestre au fost responsabile pentru 106 GW din cantitatea instalată, în timp ce instalațiile eoliene offshore au fost responsabile pentru 10,8 GW.
GWEC se așteaptă să fie adăugate anual noi instalații eoliene de 158 GW, până în 2028.
Pentru a îndeplini obiectivele climatice, industria trebuie să instaleze cel puțin 320 GW pe an până în 2030, ajungând la o capacitate cumulată de 3 terawați (TW). În 2023, pentru prima dată, capacitatea cumulată de energie eoliană a depășit 1 TW.
"Ne-a luat peste 40 de ani să ajungem la pragul de 1 TW de capacitate instalată de energie eoliană pe plan mondial. Avem acum doar șapte ani la dispoziție pentru a instala încă 2 TW. Creșterea este concentrată în special în câteva țări mari, cum ar fi China, SUA, Brazilia și Germania, și este nevoie ca mai multe state să înlăture barierele și să îmbunătățească cadrul legal pentru accelerarea instalării capacităților eoliene", a explicat directorul general al GWEC, Ben Backwell.
Primele cinci piețe sunt China, Statele Unite, Brazilia, Germania și India.
China a stabilit un nou record, cu noi instalații eoliene de 75 GW, reprezentând aproape 65% din totalul global, în timp ce America Latină a avut, de asemenea, o creștere record, de 21%, față de 2022, stimulată de Brazilia, care a avut noi instalații eoliene de 4,8 GW.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național