HG nr. 421/2021: Sinteza modificărilor aduse programului IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE
Numărul 14, 14-20 apr. 2021 » Curier legislativ
Hotărârea Guvernului nr. 421/2021 privind modificarea și completarea HG nr. 766/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE”, precum și a Schemei de ajutor de minimis aferente Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 372 din 9 aprilie 2021.
Redăm mai jos principalele modificări introduse de actul normativ:
1. Costul total al finanțărilor de tip leasing financiar acordate în cadrul programului este reprezentat de rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de maximum 3,5% pe an pentru finanțările de tip leasing financiar. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator în toate etapele finanțării. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc și nici taxele și costurile aferente operațiunilor conexe activității de finanțare, de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare, asigurare, costuri pentru înregistrarea și publicitatea garanțiilor, dobânda aplicată pentru prefinanțare etc.
2. Sunt definite clar mijloacele de transport care pot fi achiziționate în cadrul programului
- (semi)remorcă: vehiculul din categoria O1, O2, O3 sau O4, cu roți, fără autopropulsie, conceput și construit pentru a fi tractat de un autovehicul;
- autobuz: autovehiculul din categoria M2 sau M3, cu cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de pasageri pe scaune sau în picioare și care are, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri șezând;
3. Achiziția bunurilor mobile second-hand poate fi finanțată prin leasing garantat în cadrul programului în cazul bunurilor înmatriculate și rulate minimum 100 km, iar în cazul bunurilor neînmatriculabile, dacă acestea au fost puse în funcțiune și la data cererii de acordare a finanțării înregistrează un număr de ore de funcționare. Finanțatorul poate aproba finanțarea în condițiile în care durata maximă a finanțării este cel mult egală cu perioada rămasă din durata normată de funcționare a bunurilor mobile care fac obiectul contractului de leasing financiar.
4. Pentru anul 2021, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 2.000.000.000 lei.
5. În cazul daunelor totale produse bunurilor mobile admise în garanție care fac obiectul contractului de leasing financiar, considerate ca fiind daunele care depășesc 50% din suma asigurată, după ce Ministerul Finanțelor (MF) a plătit finanțatorului suma rezultată din executarea garanției de stat, plata valorii despăgubirilor se efectuează de societatea de asigurare către stat, reprezentat prin MF, și finanțator, proporțional cu riscul asumat de finanțator și garant, cu înștiințarea prealabilă a acestora, după deducerea de către finanțator a cheltuielilor de orice fel făcute în cadrul procedurii de recuperare, dacă este cazul, dobânzi, comisioane și prima de asigurare.
6. Cererea de plată se depune de către finanțator după înregistrarea de către locatar/utilizator a unui număr de 60 de zile calendaristice de restanță la plată a principalului, conform scadențelor prevăzute în contractul de leasing, ulterior rezilierii contractului de leasing și trecerii integrale la restanță a finanțării garantate nerambursate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice