IEA: Criza energetică amenință redresarea economiei mondiale
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Lumea în care trăim
Criza globală de energie ar urma să majoreze cererea de petrol cu o jumătate de milion de barili pe zi (bpd) și ar putea favoriza inflația și încetinirea redresării economiei mondiale, în urma pandemiei de COVID-19, a avertizat Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Nivelul record al prețurilor gazelor și cărbunelui, precum și întreruperile în furnizare au determinat sectorul energetic și industriile care consumă intensiv energie să apeleze la țiței pentru a-și menține operațiunile”, susține organizația.
„Prețurile mai ridicate ale energiei se adaugă, de asemenea, presiunilor inflaționiste care, alături de întreruperile în alimentarea cu energie, ar putea duce la o activitatea industrială mai scăzută și la o încetinire a redresării economiei mondiale”. Ca rezultat, cererea de petrol ar urma să revină anul viitor la nivelul de dinaintea pandemiei, se arată în raportul IEA.
Instituția estimează că în trimestrul patru din 2021 grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) ar urma să pompeze cu 700.000 bpd sub nivelul estimat al cererii pentru țițeiul său, astfel încât cererea va depăși oferta cel puțin până la finalul acestui an.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice