IMM-urile și firmele nou-înființate, încurajate să investească în inovare și creativitate
Numărul 47, 12-18 dec. 2017 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Companiile europene, în special IMM-urile și firmele nou-înființate, vor fi încurajate să investească în inovare și creativitate, ca urmare a unui pachet de măsuri menite să asigure mai buna protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, prezentat de Comisia Europeană (CE). Inițiativele vor facilita acțiuni eficiente împotriva încălcării acestor drepturi, vor simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor aborda problema reprezentată de faptul că 5% din bunurile importate în UE (în valoare de 85 de miliarde euro) sunt contrafăcute sau piratate.
„Astăzi ne stimulăm capacitatea colectivă de a-i captura pe cei care stau în spatele produselor contrafăcute și piratate care dăunează întreprinderilor și locurilor noastre de muncă, precum și sănătății și securității noastre în domenii precum medicamentele sau jucăriile. De asemenea, plasăm Europa pe poziția de lider mondial cu un sistem de acordare a brevetelor care favorizează introducerea internetului obiectelor, de la telefoanele inteligente la autoturismele conectate”, a declarat comisarul european Elżbieta Bieńkowska, responsabilă pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.
Măsurile adoptate se referă la:
● Crearea unui sistem echitabil și echilibrat privind brevetele esențiale pentru standarde. Multe tehnologii-cheie care fac parte din standarde sectoriale globale (cum ar fi WiFi sau 4G) sunt protejate prin brevete esențiale pentru standarde (BES). CE a prezentat orientări și recomandări pentru un sistem BES echilibrat și eficient în cadrul căruia se regăsesc două obiective: producătorii de produse pot avea acces la tehnologii în temeiul unor norme de acordare a licențelor transparente și previzibile și, în același timp, titularii brevetelor sunt recompensați pentru investițiile lor în cercetare-dezvoltare și activitățile de standardizare, astfel încât să fie motivați să își ofere cele mai bune tehnologii pentru a fi incluse în standarde. Un grad sporit de transparență și de previzibilitate ar trebui să confere UE – inclusiv numeroaselor sale întreprinderi nou-înființate – un avantaj în cursa inovațiilor tehnologice globale și să permită o utilizare maximă a potențialului 5G și a internetului obiectelor.
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara